Teritoriul Baziaş-Socol şi zona de protecţie integrală Balta Nera-Dunăre din Caraş-Severin sunt îmbâcsite lună de lună de o droaie de gunoaie. Autorităţile însă bat pasul pe loc atunci când vine vorba de prevenirea sau stoparea acestui fenomen.
Monitorizările efectuate periodic de către voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera din Oraviţa se pare că nu îi prea impresionează pe reprezentanţii mediului cărăşean. Deşeurile şi ambalajele de plastic din toată Europa, aduse în zonă de Dunăre, dar şi incompetenţa turiştilor de a păstra curăţenia strică frecvent imaginea judeţului. Astfel, pentru ca situaţia să se îmbunătăţească, voluntarii GEC Nera au organizat şi la începutul acestei luni acţiuni de monitorizare a stării factorilor de mediu şi a biodiversităţii în acel teritoriu. Din păcate, pentru a mia oară, au ajuns la aceeaşi concluzie.
,,Am constatat cazuri frecvente de abateri de la legislaţia de mediu pentru care prevenirea sau stoparea este de competenţa Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Primăriei şi Poliţiei Socol, precum şi a Administraţiei Parcului Natural Porţile de Fier. De exemplu, pe traseul drumului judeţean Baziaş-Socol şi în locurile improvizate de către turişti pentru campare de pe malul Dunării există, ambandonate în natură, cantităţi importante de gunoi menajer, în special ambalaje din plastic”, explică reprezentanţii Grupului GEC Nera.
Alte activităţi ilegale
Potrivit acestora, în zona de protecţie integrală Balta Nera-Dunăre se pescuieşte ilegal, iar în trei cazuri, panourile de informare privind patrimoniul Parcului Natural Poţile de Fier şi posibilităţile de practicare a ecoturismului au fost vandalizate. De asemenea, în cazul unui sălaş de animale de la kilometrul trei al drumului judeţean, platforma de gunoi de grajd nu este protejată, existând riscul contaminării stratului freatic şi scurgerii în rigola şoselei judeţene a dejecţiilor, cu ocazia ploilor.
,,Zona monitorizată nu dispune de campări omologate. Turiştii nu ţin cont de nimic şi lasă în urmă multe vetre de foc şi deşeuri menajere. Noi de fiecare dată solicităm factorilor direct responsabili intervenţia urgentă pentru stoparea acestor fenomene şi sancţionarea celor vinovaţi”, mai adaugă conducerea grupului ecologic. Cu toate acestea, situaţia pare să fie aceeaşi an de an, gunoaiele acoperind zeci de kilometri de mal fără nicio reţinere.