Turism doar cu pensiuni, fără promovare și exclusiv pentru cei cu mulți bani? Cum ne promovăm frumusețile județului?

turism in caras
Stiri Timisoara si Resita casinoherculane by sungarden

Prin atracțiile naturale, istorice și culturale, prin investiție în sursa umană și prin strategie integrată, motorul județului Caraș-Severin ar putea reporni.

Nu este nevoie de o Zi a Turismului pentru a ne întâlni, pentru a dezbate și pentru a propune soluții în ceea ce privește relansarea turismului, mai ales într-o zonă unde industria s-a prăbușit și a lăsat loc, generos, segmentului care ar putea aduce cel mai bun profit în Caraș-Severin. Vorbim de un turism pentru toate categoriile de vârstă și pentru toate anotimpurile, o relansare bazată doar pe potențialul turistic și pe interesul acordat pe toate planurile. De la școli, agenții de turism, asociații și până la instituțiile administrative, toți pioni importanți pe masa de dezvoltare a județului.

Lipsa unei promovări serioase a obiectivelor turistice din Caraș-Severin și nu numai, prezența în peisaj doar a unităților hoteliere, fără alte activități extra, prea puține opțiuni pentru seniori, și prețurile ridicate practicate de operatorii de turism, au generat o scădere drastică a turiștilor în zonă. Este un semnal de alarmă pe care îl trag tot mai multe asociații, aflate în căutare de soluții pentru tot acest fenomen îngrijorător.

Dacă pe anumite zone, lipsește cu desăvârșire partea de infrastructură rutieră, turismul, în primul rând, nu se poate face fără oameni. Și când spunem oameni, nu ne referim la turiști, ci la cei care ar trebui să pună în valoare aceste resurse prea puțin exploatate. Nu este suficient să ai munți, păduri, râuri și lacuri, dacă nu ai servicii de calitate, locuri de cazare suficiente, oameni bine pregătiți și o promovare bine pusă la punct.

Un prim pas în acest sens a fost făcut de UBB Reșița unde s-a acreditat, provizoriu, un program de studiu dual: „Economia comerțului, turismului și serviciilor”. Este un proiect implementat de Primăria Reșița, în care se va construi  un campus universitar, cu dotările specifice pentru această linie de turism, iar studenții care s-au înscris, vor desfășura o parte din activități la operatorii economici din acest domeniu, „un punct de pornire extrem de important spre dezvoltarea sursei umane”, consideră Mirela Minică, conferențiar universitar la UBB Reșița.

Turistul din zilele noastre este pretențios și sofisticat!

„În primul rând, lipsește partea de infrastructură a unităților de cazare și o educație a celor care merg înspre zona de turism, din perspectiva umană, de pregătire. Chiar dacă avem clase specifice de turism, puțini dintre absolvenți reușesc să se integreze în acest domeniu. Desigur că trebuie gândită o strategie integrată, de dezvoltarea a turismului la nivelul județului, nu numai pe parte materială și umană, ci și pe partea de servicii oferite, pentru ca turistul de acum este pretențios și sofisticat. Marea majoritate a fost și în străinătate și are o comparație, si atunci nu poți să-l păcălești, iar dacă nu este mulțumit, nu mai revine.

Aici este provocarea foarte importantă, să reușim să integrăm toate aceste  aspecte pentru a dezvolta un turism durabil și eficient. Și asta pentru că veniturile generate de turism, în unele țări reprezintă 60/70% din  produsul intern brut, țări care reușesc să atragă foarte mulți turiști din exteriorul țării.”, a mai transmis Mirela Minică, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului.

Stiri si publicitate ziar expresb 1000x100 Stiri si publicitate Timisoara si Resita pizzeria Dimitrios 1000x100

Ce ar trebui să facem pentru tineri și pentru seniorii care nu au bani?

Chiar dacă în ultimii ani s-au înființat și firme private care se ocupă cu turismul religios pentru vârstnici, și acestea costă, iar tichetele de vacanță și biletele de tratament, prin turismul balnear, nu sunt suficiente pentru toți pensionarii. Numărul de locuri este limitat, iar în condițiile în care veniturile pensionarilor sunt foarte reduse, este foarte dificil să găsești soluții. Turismul privat vrea doar să obțină profit, prețurile la cazare și masă au explodat în ultimii ani, mai ales cu introducerea tichetelor de vacanță, iar genul de drumeții, de excursii de scurtă durată, o zi sau două pot fi variantele cele mai accesibile pentru seniori.

ghid de turism

De asemenea, pentru tineri vin recomandări pentru dezvoltarea unui turism de aventură, cu activitățile aferente, neconvenționale.

„Chiar dacă există săptămâna verde și copiii merg în excursii, nu știu cte se organizează în județ. Nu există o cultură, un atașament local pentru dezvoltarea lui, nici din partea părinților, nici din partea cadrelor didactice. Sunt sigură că sunt povești frumoase de spus copiilor, locuri minunate pe care ar putea să le vadă. Ca o sugestie, ar trebuie realizat un proiect prin care școlile să organizeze acest tip de excursii în  județ. Poate fi un început dacă lucrurile sunt gândite într-un mod integrat și toată lumea să participe. Nu putem cere doar de la o anumită structură să crească turismul”, a mai spus Mirela Minică, prezentă la întâlnirea Fundației Activity Reșița,  ocazie unde un accent deosebit s-a pus pe discuțiile privind turismul pentru toate anotimpurile.

whatsapp image 2024 09 29 at 14.41.41

untitled design set 970x90 px Stiri si publicitate Timisoara Resita
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/