Turcan, despre majorarea pensiilor: PSD creează conspirație. Ei vor, dar mulți nu îi lasă

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, spune că majorarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii este o „temă falsă” și că dacă ar exista o decizie politică, pensiile ar putea crește și cu 25%, însă nici atunci nu s-ar atinge plafonul de 9,4% din PIB, inclus în PNRR.

Majorarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, cerută de PSD, este o temă falsă, declară la RFI deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Muncii. Turcan spune că social-democrații „creează acea conspirație: ei vor, dar foarte mulți nu îi lasă”.

Raluca Turcan mai precizează că, „dacă ar exista o decizie politică astăzi, pensiile în România ar putea fi crescute și cu 25% și nici măcar atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4% din PIB, inclus în PNRR”.

„Eu cred că poziția PSD este de fapt o poziție foarte bine gândită și ea îl are ca principal artizan pe ministrul Muncii, care din prima zi de mandat a început o dezbatere în spațiul public privind majorarea acelui procent maxim de plată a pensiilor de 9,4% din PIB, pentru a putea crește pensiile în perioada următoare, creând astfel ideea unei conspirații la nivel național și în același timp percepția că ei și-ar dori pensii foarte mari, dar cineva nu-i lasă. Aici cred că se impun niște clarificări în acest tumult al declarațiilor din ultima perioadă. Dacă ar exista o decizie politică astăzi, pensiile în România ar putea fi crescute și cu 25% și nici măcar atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4% din PIB, inclus în PNRR. Tema acestui procent din PIB de 9,4% care trebuie modificat, în accepțiunea unora, pentru a putea crește pensiile este una falsă și este incorectă pentru milioane de pensionari. Este o temă gândită atent, pentru a crea ideea unei conspirații. Nu există nici o conspirație nicăieri”, spune Raluca Turcan.

Deputatul PNL spune că „aici se ajunge în momentul în care se constituie o coaliție politică, fără un protocol clar de conduită între partidele parte a acestei coaliții. Dacă de exemplu în protocolul de constituire a coaliției s-ar fi inclus și niște reguli de comportament, probabil că atacurile în spațiul public nu ar fi avut ce să caute, dacă vrem ca această coaliție să funcționeze (…). Pe fond, însă, declarațiile din spațiul public, începând cu ministrul Muncii, din prima zi de mandat, până la toți ceilalți colegi ai lui de partid au acest scop, maximizarea rezultatului electoral, manipularea beneficiarilor, în primul rând a pensionarilor, pentru că despre ei vorbim și plasarea PSD-ului în poziția de partid bun, în condițiile în care foarte multe forțe, inclusiv partenerii de guvernare nu i-ar lăsa. Aceasta este strategia pe care ei o au, creează acea conspirație, ei vor, dar foarte mulți nu îi lasă”.

Raluca Turcan îi cere premierului să pună presiune pe ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, să accelereze reforma pensiilor. „Un set de soluții ar putea să plece de la o decizie fermă din partea premierului ca ministrul Muncii să finalizeze proiectele mari de reformă pe pensii publice, pensii speciale, asistență socială și salarizare. Poate că în fiecare zi de declarații în spațiul public ar trebui să prezinte stadiul realizării acestor reforme, pentru că de acolo pleacă tot, predictibilitatea viitoare a majorării pensiilor și inclusiv cuantumul acestor pensii”.

Schimburile de replici ironice, înțepăturile și acuzațiile au loc de câteva zile între lideri ai PSD și PNL pe tema pensiilor. Totul a pornit de la un clip postat de social-democrați, în care Marcel Ciolacu îi reproșează președintelui Klaus Iohannis că nu a majorat veniturile vârstnicilor în timpul guvernărilor de dreapta și spune că dacă nu erau social-democrații la guvernare, pensiile nu ar fi crescut.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/