Autoritățile testează, lunar, funcționarea sistemului de alarmare a populației prin „Miercurea sirenelor”. În paralel, a fost lansată o hartă interactivă care indică unde sunt buncărele de adăpostire.
În cazul în care se anunță o situație de urgență, cum ar fi inundațiile sau un atac aerian, oamenii trebuie să știe în primul rând unde să se adăpostească. Locațiile se regăsesc pe adăpostulmeu.ro.
În Timiș sunt aproape 120 de adăposturi, cele mai multe în Timișoara – 110. Însă autoritățile nu le-au pregătit corespunzător pentru a primi oamenii la nevoie.
„Spuneam la început de an (n.r. 2022) că situația juridică a celor 92 adăposturi civile aflate în proprietatea PMT este una dezastruoasă, doar unul fiind intabulat. Am dispus imediat începerea procedurilor pentru intabularea lor, 50 dintre ele fiind rezolvabile în perioada imediat următoare. Procesul de intabulare continuă. Am solicitat și linie bugetară pentru readucerea lor la starea de funcționare și de a putea garanta siguranța cetățenilor la nevoie, iar după intabulare voi susține această investiție. Nu renunțăm nici la reglementarea juridică a celorlalte adăposturi, care în cursul anului viitor sper să fie soluționată”, spune viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără.
Până la reglementarea juridică și amenajarea adăposturilor, autoritățile locale au decis să le mancheze corespunzător.
„Marcarea acestor adăposturi civile este obligatorie. Până nu de mult, această identificare se făcea cu un <<A>> încadrat într-un cerc, semn care, din păcate, nu se mai regăsește. Indiferența a spălat și ultimele urme ale acestora. Prin noile reglementări, triunghiul albastru într-un pătrat portocaliu este semnul care definește locul unde există adăpost civil. În colțul din dreapta sus există un semn QR care, odată accesat prin intermediul camerei foto a unui telefon smart, indică locația tuturor adăposturilor civile din oraș”, a explicat Tabără.
Situație similară și în Caraș-Severin
În județul Caraș-Severin sunt 46 de astfel de adăposturi, mai bine de jumătate dintre ele (33), în Reșița. Caransebeșul și orașul Oțelu Roșu au câte 4, Băile Herculane – 2, Bocșa – 1, Moldova Nouă – 1, iar Anina și Oravița – zero! Aceeași aplicație arată că mai există un adăpost civil în satul Voislova din comuna Zăvoi.
Multe dintre buncărele din Caraș-Severin se află la subsolurile blocurilor sau a unor instituții publice. Și nu toate sunt funcționale. Neîntreținute în timp, adăposturile se inundată de nenumărate ori și unele nu au nici autoritzație de construire.