Tu știi cât de importantă este igienizarea dentară profesională? Medicul stomatolog, Medina Stepanescu explică

moraru igiena dentară
untitled design set 970x90 px

Care este importanța unei igienizări dentare profesionale, etapele acesteia și ce presupune fiecare? Sunt întrebări la care oferă răspunsuri, doctor Medina Stepanescu, medic stomatolog în cadrul clinicii dentare Moraru Dental Art, din Caransebeș.

Sănătatea orală este o componentă esențială a stării noastre generale de bine, iar igienizarea dentară profesională are un rol esențial în menținerea acesteia, deoarece aceasta înlătură placa bacteriană de pe suprafața dinților. Un zâmbet sănătos  contribuie la încrederea în sine, dar are și implicații semnificative asupra sănătății generale.

Placa bacteriană este acea substanță alb-gălbuie de consistență moale, foarte aderentă, care se depune pe suprafețele dure din cavitatea orală. Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată cu regularitate, mineralele din salivă o întăresc, urmând a se forma tartrul dentar. Este necesară vizita la medicul stomatolog pentru realizarea unei igienizări profesionale odată la 6 luni, deoarece pelicula de placă nu poate fi niciodată îndepărtată în totalitate acasă doar printr-un simplu periaj.

moraru dental art

Igienizarea profesională reprezintă un act terapeutic foarte important atât în menținerea sănătății parodonțiului (gingiei) cât și ca pas premergător în intervențiile de ameliorare și vindecare a afecțiunilor parodonțiului marginal, dar și în cazul intervențiilor de protetică dentară, odontoterapie, sau ortodonție.

Dr. Medina Stepanescu, medic stomatolog în cadrul clinicii dentare Moraru Dental Art din Caransebeș  și medic rezident în specializarea stomatologie generală în cadrul Spitalului Clinic Municipal din Timișoara, ne va explica cum se realizează această procedura de  igienizare profesională?

Sunt necesare 5 etape, toate se pot realiza în cadrul clinicii noastre din Caransebeș, respectiv :

  1. Prima etapă a igienizării dentare profesionale implică o evaluare detaliată a dinților și gingiilor. Medicul stomatolog examinează cu atenție fiecare dinte și țesuturile învecinate pentru a identifica orice semn de probleme sau afecțiuni. Această etapă este esențială pentru stabilirea unui plan de îngrijire personalizat, adaptat diagnosticului pacientului.

Examinarea amănunțită nu numai că ajută la identificarea cariilor sau a altor probleme, dar poate contribui și la detectarea timpurie a afecțiunilor gingivale sau a altor probleme de sănătate orală mai grave. Prin urmare, este crucială pentru menținerea sănătății orale pe termen lung.

publicitate ziar expresb 1000x100
  1. Detartrajul – Se folosește pentru a curăța depozitele de tartru de pe suprafața dinților si de sub gingii. Acesta se realizează cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete care folosește principiul vibrațiilor împreună cu un flux continuu de apă. Este bine de știut că efectuarea acestei manopere NU afectează smalțul dinților sau gingia.
  2. Airflow-ul – Este o tehnologie inovatoare, realizată printr-un dispozitiv ce generează un jet de apă, aer si particule fine de bicarbonat care acționează sub presiune. Prin această tehnică se vor îndepărta colorațiile superficiale date de nicotină, cafea, sucuri sau diferite alimente cu conținut ridicat de coloranți. Airflow-ul poate restabili culoarea naturală a dinților, făcându-i să arate mai strălucitori și mai sănătoși.
  3. Periajul dentar profesional – Se realizează în cadrul clinicii prin periajul profesional al tuturor unităților dentare.
  4. Instructajul pacientului pentru păstrarea igienei orale optime.

moraru dental art clinică

După procedura de igienizare profesională, este important să învățăm tehnicile corecte de periaj pentru îngrijirea zilnică. Acest lucru asigură menținerea igienei orale pe termen lung. Ața dentară sau dusul bucal sunt esențiale pentru curățarea spațiilor interdentare. Vom oferi sfaturi practice despre cum să integrați periajul și folosirea aței dentare în rutina de îngrijire zilnică, pentru a preveni acumularea de placi bacteriene.

După curățarea dinților, medicul stomatolog poate aplica fluor sau alte substanțe remineralizante pentru a întări smalțul dentar, dacă este necesar. Această etapă este importantă pentru prevenirea cariilor și menținerea sănătății dinților.

În concluzie, este esențial să înțelegem că igienizarea dentară profesională nu ar trebui să fie un eveniment izolat. Pentru a beneficia pe deplin de toate avantajele pe care aceasta le oferă, este recomandat să păstrați programarea regulată a vizitelor la medicul stomatolog. Aceste vizite periodice asigură menținerea sănătății orale și identificarea precoce a potențialelor probleme.”

Situată pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 96A, din Caransebeș, clinica „Moraru Dental Art” asigură servicii stomatologice de cea mai înaltă calitate, de la cele de profilaxie, până la cele de protetică și estetică dentară, evident totul cu ajutorul aparaturii noi și de ultimă generație precum: scanner intraoral, laser dentar, microscop dentar și multe altele.

Programul clinicii este funcțional de luni până sâmbătă, între orele 09.00-21.00, pentru toți cei care doresc să beneficieze de cele mai bune îngrijiri dentare. Duminica este închis, iar pentru urgențele medicale dentare (care cauzează în principal durere) clinica funcționează NON STOP, în schimbul unei taxe de 100 de lei (pentru deplasarea medicului, realizarea diagnosticului și stabilirea planului de tratament). Plată acceptată: chash sau card.