Care este importanța unei igienizări dentare profesionale, etapele acesteia și ce presupune fiecare? Sunt întrebări la care oferă răspunsuri, doctor Medina Stepanescu, medic stomatolog în cadrul clinicii dentare Moraru Dental Art, din Caransebeș.
Sănătatea orală este o componentă esențială a stării noastre generale de bine, iar igienizarea dentară profesională are un rol esențial în menținerea acesteia, deoarece aceasta înlătură placa bacteriană de pe suprafața dinților. Un zâmbet sănătos contribuie la încrederea în sine, dar are și implicații semnificative asupra sănătății generale.
Placa bacteriană este acea substanță alb-gălbuie de consistență moale, foarte aderentă, care se depune pe suprafețele dure din cavitatea orală. Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată cu regularitate, mineralele din salivă o întăresc, urmând a se forma tartrul dentar. Este necesară vizita la medicul stomatolog pentru realizarea unei igienizări profesionale odată la 6 luni, deoarece pelicula de placă nu poate fi niciodată îndepărtată în totalitate acasă doar printr-un simplu periaj.
Igienizarea profesională reprezintă un act terapeutic foarte important atât în menținerea sănătății parodonțiului (gingiei) cât și ca pas premergător în intervențiile de ameliorare și vindecare a afecțiunilor parodonțiului marginal, dar și în cazul intervențiilor de protetică dentară, odontoterapie, sau ortodonție.
Dr. Medina Stepanescu, medic stomatolog în cadrul clinicii dentare Moraru Dental Art din Caransebeș și medic rezident în specializarea stomatologie generală în cadrul Spitalului Clinic Municipal din Timișoara, ne va explica cum se realizează această procedura de igienizare profesională?
„Sunt necesare 5 etape, toate se pot realiza în cadrul clinicii noastre din Caransebeș, respectiv :
Examinarea amănunțită nu numai că ajută la identificarea cariilor sau a altor probleme, dar poate contribui și la detectarea timpurie a afecțiunilor gingivale sau a altor probleme de sănătate orală mai grave. Prin urmare, este crucială pentru menținerea sănătății orale pe termen lung.
După procedura de igienizare profesională, este important să învățăm tehnicile corecte de periaj pentru îngrijirea zilnică. Acest lucru asigură menținerea igienei orale pe termen lung. Ața dentară sau dusul bucal sunt esențiale pentru curățarea spațiilor interdentare. Vom oferi sfaturi practice despre cum să integrați periajul și folosirea aței dentare în rutina de îngrijire zilnică, pentru a preveni acumularea de placi bacteriene.
După curățarea dinților, medicul stomatolog poate aplica fluor sau alte substanțe remineralizante pentru a întări smalțul dentar, dacă este necesar. Această etapă este importantă pentru prevenirea cariilor și menținerea sănătății dinților.
În concluzie, este esențial să înțelegem că igienizarea dentară profesională nu ar trebui să fie un eveniment izolat. Pentru a beneficia pe deplin de toate avantajele pe care aceasta le oferă, este recomandat să păstrați programarea regulată a vizitelor la medicul stomatolog. Aceste vizite periodice asigură menținerea sănătății orale și identificarea precoce a potențialelor probleme.”
Situată pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 96A, din Caransebeș, clinica „Moraru Dental Art” asigură servicii stomatologice de cea mai înaltă calitate, de la cele de profilaxie, până la cele de protetică și estetică dentară, evident totul cu ajutorul aparaturii noi și de ultimă generație precum: scanner intraoral, laser dentar, microscop dentar și multe altele.
Programul clinicii este funcțional de luni până sâmbătă, între orele 09.00-21.00, pentru toți cei care doresc să beneficieze de cele mai bune îngrijiri dentare. Duminica este închis, iar pentru urgențele medicale dentare (care cauzează în principal durere) clinica funcționează NON STOP, în schimbul unei taxe de 100 de lei (pentru deplasarea medicului, realizarea diagnosticului și stabilirea planului de tratament). Plată acceptată: chash sau card.