Proiectele pe care își pune amprenta regizorul cărășean Sabin Dorohoi sunt unele de excepție. Fie că vorbim despre producții artistice sau documentare, acesta reușește să le imprime unicitate. Numai că totul costă, iar uneori artistul ajunge să ceară ajutorul publicului său pentru a putea crea. Este și cazul documentarului „Banatul Montan”, un proiect care ar trebui să se transforme într-o trilogie.
Unul dintre cele mai ample proiecte de promovare turistică a județului Caraș-Severin a fost demarat la începutul acestui an, atunci când regizorul Sabin Dorohoi și-a prezentat cea mai nouă producție în fața spectatorilor din județ: „Banatul Montan – episodul 1 – Drumul Romanilor”. Documentarul prezintă județul de la sud la nord, urmărind drumul oștirilor romane în prima campanie de cucerire a Daciei.
„Documentarul are povești, pe-alocuri. Fiecare imagine are câte o poveste. Explică ce s-a întâmplat cu Regina Elisabeta la Herculane sau care e legenda stâncii Baba Kaja de la Dunăre sau legenda înființării Gărânei, cum și-a luat numele de Wolfsberg sau construcția primăriei din Caransebeș, care e ușor amuzantă, ca un fel de fabulă”, dezvăluie Sabin Dorohoi în interviul acordat pentru Express e Banat. Cărășenii care au participat la proiecțiile de gală care au avut loc la Reșița, Caransebeș și Oravița s-au arătat surprinși de lucrurile pe care nu le cunoșteau despre județul lor. „Asta mi-a spus chiar și maestrul Sabin Pautza care a fost prezent la lansare la Reșița și mi-a spus că unele lucruri nu le-a știut, chiar dacă e de aici. Asta am și căutat când am făcut documentarul, să arăt și lucrurile mai puțin știute din zona Caraș-Severin”, mai spune regizorul.
„Banatul Montan” – trilogie sau nu?
Teoretic, proiectul ar trebui să fie o trilogie. Al doilea episod ar trebui filmat în acest an și lansat anul viitor, iar cel de-al treilea – filmat în 2019 și lansat în 2020, astfel încât, un an mai târziu, atunci când Timișoara va fi capitală culturală europeană, cei aproximativ 1 milion de turiști care sunt așteptați să viziteze municipiul de pe Bega să vadă aceste producții și să se orienteze și spre județul Caraș-Severin. Deocamdată însă totul este sub semnul întrebării. „Cei care au văzut această trilogie, să spunem un minim de 10% dintre ei, poate își vor dori să vadă locurile și în realitate în Caraș-Severin. Și atunci undeva la 100.000 de oameni într-un an în Caraș-Severin nu e puțin. Există o motivație cât se poate de solidă să facem această trilogie și ar fi păcat să nu o facem. Se poate să nu o facem dacă nu vom avea finanțare. Apelăm la înțelegerea și chiar la mila spectatorilor. E puțin ingrat ca artist să faci lucrul ăsta, dar este singura soluție”, spune cu regret Sabin Dorohoi.
Cei care doresc să susțină producția următorului episod, sunt rugați să acceseze pagina de internet dedicată: http://www.wtscinema.com/, acolo unde vor găsi toate informațiile necesare.
CITEȘTE ȘI: Omagiu pentru Reșița, cetatea de foc [INTERVIU VIDEO]
Pentru primul episod cel mai mare ajutor a venit din partea Consiliului Județean Caraș-Severin, instituție care a cofinanțat proiectul. Dar următoarele două episoade vor presupune o cheltuială mai mare, după cum estimează regizorul. „Eu tot timpul vreau să cresc ștacheta. Vreau să filmez pe aparatură și mai bună, să se vadă și mai fain, să îi aduc un plus de valoare prin partea emoțională, ceea ce în prima parte a fost cam puțină parcă. Vreau să aduc mult mai mult, ceea ce ar necesita o filmare mult mai lungă, timp mai mult alocat, așa că e nevoie de un buget mai mare decât la primul”.
La fel cum la proiecțiile de gală accesul publicului s-a făcut gratuit, Sabin Dorohoi a donat documentarul postului public de televiziune, așa că „Banatul Montan – episodul 1 – Drumul Romanilor” va putea fi vizionat duminică seară, de la ora 19.30, pe TVR1. Acesta va fi lansat mai apoi luni, la ora 19.00, și în spațiul online.
Interviul integral pe care regizorul Sabin Dorohoi l-a acordat pentru Express de Banat poate fi vizionat aici: