NEWS ALERT/FOTO/VIDEO: Peste 20 de localități sunt afectate de puhoiul de apă. Sute de locuitori au rămas în întuneric!

Mobilizarea oficialilor care conduc județul Caraș-Severin, dar și a comitetelor locale pentru situații de urgență nu a fost în zadar. Ploile abundente și scurgerile de apă de pe versant le dau bătăi de cap pompierilor de la ISU, care au intervenit în mai multe zone ale județului.

Linia de cale ferată a fost măturată de ape în zona localității Fizeș. Mai mulți copaci au căzut pe marginea drumului, iar curțile oamenilor au fost inundate. Potrivit ISU Semenic, la Izgar 6 curți sunt inundate, la Cîrnecea, 12, iar la Brădișorul de Jos 5 familii au apă în gospodării.

De asemenea, Trenul 14522 Oravița-Berzovia este oprit până la retragerea apei. Pompierii precizează că nu sunt călători în vagoane.

Cu greutate se circulă și pe mai multe porțiuni ale Drumului Național 58, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni și o cantitate mare de apă, în urma unor ploi torențiale.

UPDATE 1Administrația locală din Bocșa, în acțiune

La Bocșa, apa a ajuns în aproximativ 20 de curți ale locuitorilor, însă administrația locală deține controlul asupra puhoiului în momentul de față.

inundatii_bocsa

„Membrii comitetului local acționează în acest moment, astfel că, deocamdată, nu sunt probleme foarte mari. Nu se impune încă o intervenție a pompierilor militari, gestionăm bine problema cu utilajele pe care le avem în dotare. Dacă ploile continuă, însă, atunci vom apela la specialiștii ISU. Probleme sunt în Bocșa Vasiova, în cartierul Naiverg, în zona Petrom și în Bocșa Română”, a declarat edilul-șef Eugen Cismăneanțu, care evaluează situația din oraș în momentul de față, deplasându-se la locurile afectate de inundații.

UPDATE 2Drum județean, inundat

Apa a intrat şi în curţile mai multor gospodării din Gherteniş, Berzovia şi Fizeş. Oamenii din Fizeş spun că nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva. Problema care îi deranjează cel mai mult este cea a drumului judeţean care face legătura cu DN58B, la ieşirea din Berzovia spre Timişoara. Acesta este neasfaltat, cu numeroase gropi şi zone care la orice ploaie devin o încercare pentru autovehiculele care se încumetă să le treacă.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157646069097695″]

UPDATE 3 – La această oră, traficul rutier este închis pe DJ 581, care leagă municipiul Reșița de comuna Grădinari. Polițiștii au deviat circulația pe DN 58, pe ruta Reșița-Anina-Oravița.

UPDATE 4 60 de persoane ar putea fi evacuate

Potrivit ultimelor informații furnizate de șeful Comitetului Local pentru Situații de Urgență din comuna Grădinari, situația nu este dintre cele mai bune în localitățile Greoni și Grădinari. Asta, întrucât persoanele vor fi evacuate.

Un număr de șapte case au fost inundate complet în Greoni, acolo unde 50 de persoane sunt în momentul de față evacuate din locuințele lor.

VEZI AICI imagini cu puhoiul de apă din Greoni!

Nici la Grădinari situația nu este mai roz. Un număr de zece persoane trebuie să își părăsească locuințele pentru a scăpa de orice pericol adus de inundații.

Pompierii militari acționează deja la Greoni, acolo unde puhoaiele de apă sunt ținute în frâu cu ajutorul sacilor de nisip.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157646113500213″]

UPDATE 5Zeci de localități sunt sub apă

Codul Roșu a afectat 20 de localități din județul Caraș-Severin, până în momentul de față. Potrivit primei statistici emise de pompieri, acestea sunt: Bocșa, Măureni, Șoșdea, Ramna, Comorâște, Oravița, Bradișoru de Jos, Ticvaniu Mic, Cârnecea, Secășeni, Vodnic, Tirol, Fizeș, Bozovici, Grădinari, Greoni, Forotic, Surducul Mare, Berzovia, Gherteniș.

VEZI AICI primele imagini cu puhoiul de apă de la Cârnecea!

,,Apa a intrat într-o singură casă, dar în zeci de curți. Situația este gravă în comuna Ticvaniu Mare, dar nu alarmantă. Oamenii s-au speriat, au apelat numărul unic de urgență 112, dar sperăm ca lucrurile să se liniștească”, a spus primarul comunei Ticvaniu Mare, Aurel Jivan, pentru www.expressdebanat.ro .

UPDATE 6 – Traficul este imposibil pe drumul dintre Reșița și Oravița

Pe drumul județean care face legătura între Reșița și Oravița traficul este aproape imposibil încă de la intrare în localitatea Goruia. Puhoaiele de apă au inundat porțiuni întregi de drum, apa ajungând chiar la o adâncime de peste jumătate de metru. Din cauza cantității imense de apă, mașinile nu au nicio șansă să treacă.

Cei care s-au încumetat să treacă prin bălțile imense de pe șosea și să ajungă din direcția Oravița până în apropiere de localitatea Goruia le-au recomandat șoferilor care veneau din sens opus să nu mai înainteze din cauză că traficul este aproape imposibil pe toată porțiunea drumului.

„Mai încolo, apa este mult mai mare decât aici, nu se poate trece. Noi abia am ajuns până aici și am zis că rămânem de câteva ori cu mașina în drum. Nu le recomand oamenilor să mai înainteze pentru că apa este foarte mare. Cei care au mașini pe benzină vor avea sigur probleme cu apa la motor”, a explicat unul dintre șoferi.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157646018224026″]

UPDATE 7 – La un pas de evacuare la Gherteniș

Autoritățile se confruntă cu o situație deosebită la Gherteniș, acolo unde digul de pe albia pârâului Fizeș le ridică probleme locuitorilor. Asta, întrucât apa a început să se reverse, și, potrivit administrației locale, există riscul de a se crea fisuri în obiectiv.

,,Toate forțele sunt alături de noi, pompieri, jandarmi. Se completează pe coama digului cu saci de nisip, astfel încât să se oprească deversarea apei. Dacă se fisurează, atunci se repetă istoria din 2006, atunci când 107 case au fost inundate. Apa era până la piept, nici albumul de poze nu vreau să îl mai răsfoiesc. În cazul în care se întâmplă ceva, însă, căminul cultural, școala, sunt la dispoziția oamenilor. Așadar, avem unde să îi cazăm, a declarat Aurel Luca, edilul-șef al comunei Berzovia.

UPDATE 8 – Nivelul pârâului Fizeș s-a stabilizat la Gherteniș!

În jurul orei 21.00, autoritățile locale din Berzovia erau încă în alertă, deși nivelul apei s-a stabilizat, iar pericolul a trecut pentru moment. Chiar și așa, 50 de jandarmi sunt prezenți în zona digului, care riscă să sufere o nouă fisură din cauza debitului abundent. 11 persoane care locuiesc în zonă au preferat să își părăsească peste noapte gospodăriile și să doarmă la rude. La nivelul comunei s-a format o patrulă care, în cazul în care peste noapte va ploua, iar apa își va croi drumul prin obiectiv spre casele localnicilor, va ajuta la evacuarea acestora. Bătrânii care locuiesc în zonele cu risc crescut au fost contactați și puși în temă cu potențialul pericol. Edilul-șef, Aurel Luca, spune că deocamdată situația nu este alarmantă, însă este de părere că paza bună trece primejdia rea. Cele mai recente reparații s-au făcut la dig în perioada 2007-2008, însă în prezent s-au dovedit a fi insuficiente. Prefectul județului, Silviu Hurduzeu, se află în continuare la fața locului.

greoni inundatii inundatii_greoni
Inundațiile au afectat grav infrastructura și terenurile oamenilor

În ce privește localitățile Grădinari și Greoni, unde, de asemenea, s-a pus problema evacuării mai multor gospodării, Alexandru Mihoc, șeful Serviciului voluntar pentru situații de urgență, a declarat pentru Express de Banat că o singură familie din Grădinari a părăsit gospodăria. În prezent, oamenii sunt cazați la Căminul Cultural din comună. Localnicii din zona cu risc crescut din Greoni au refuzat să își părăsească gospodăriile. Potrivit ultimelor statistici, apa a intrat în curțile a 80 de case.

inundatii_secaseni_apa_la_localnici

La Ticvaniu Mare, edilul-șef, Aurel Jivan, a distribuit circa 200 de litri de apă locuitorilor din Cârnecea și Secășeni, întrucât apa din fântâni a fost afectată de ploi. Drumul Județean 573 a fost inundat de puhoiul de apă și se circulă cu mare greutate, șoseaua fiind impracticabilă pentru autoturisme. Apa a fost împărțită cu tractoarele.

Potrivit ISU Semenic, oamenii din 15 localități au rămas în beznă, fiind întreruptă alimentarea cu energie electrică.

Rămâi cu Express de Banat, revenim cu amănunte!

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/