Trei zile dedicate funicularului Reșiței

funicularul trece prin centrul resitei

O serie de ateliere, expoziții, dezbateri, proiecții de film și tururi ghidate vor avea loc în preajma funicularului emblematic pentru Reșița.

Proiectul „Fantasticul funicular, ultimul an în straie vechi”, va însemna un eveniment desfășurat înainte de începerea lucrărilor de restaurare, consolidare și reconversie a obiectivului. Concret, vor fi o serie de activități dedicate simbolului Reșiței, afectat de trecerea timpului însă privind spre viitor.

În perioada 20-28 iulie, este programat atelierul „Urme”, în cadrul căruia tineri de peste 16 ani vor deprinde tainele realizării unui film documentar. Pentru asta vor lucra în echipă, vor filma pe teren și vor monta cadrele surprinse astfel. Tineri din Reșița și din județ s-au înscris la acest atelier însă doar opt dintre ei vor fi selectați pentru a participa la activitățile din cadrul acestuia. Rezultatul muncii lor va fi un scurt-metraj care va fi proiectat în cadrul festivalului de film în aer liber „UrbanEye”, ținut în în perioada 26-28 iulie.

Ediția de la Reșița este cea de-a 15-a a unui festival demarat în 2015 și ținut până acum la București și Cluj. Pe lângă proiecții, în cadrul festivalului, vor mai avea loc tururi ghidate în zona industrială a orașului, spectacole stradale, ateliere de arhitectură și patrimoniu. În paralel cu festivalul de film, vor avea loc dezbateri pe teme legate de funicular și reconversia acestuia dar și pe marginea direcției de viitor a orașului.

Pe 27 iulie, între orele 17:00-19:00, este programat atelierul „De-a funicularul”, dedicat categoriei de vârstă 12-15 ani. Participanții vor marca pe hartă traseul funicularului, îi vor descoperi istoria, vor observa și vor desena detalii și își vor imagina o posibilă transformare a funicularului pentru integrarea lui în viața de zi cu zi. De asemenea, vor învăța despre structuri și vor crea macheta propriului lor funicular. Toate acestea vor avea loc sub îndrumarea arhitectei Brîndușa Havași după o temă creată de Simona Tamaș. Înscrieri la acest atelier se pot face aici iar numărul de locuri este limitat la 15 participanți.

Proiectul mare este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu cofinanțare din partea Primăriei Reșița. Este implementat de Asociațiile Make Better și Arta în Dialog din București, alături de Muzeul Cineastului Amator, Fundația Comunitară Banatul Montan, We Wilder, Bike Attack, D Proiect, Asociația Encore, Dash Film, Fundația De-a arhitectura din București, Salonul de Artă și Industrie al Artrom Steel Tubes și Urban Up.

În paralel cu acest proiect, artista Ioana Cojocariu, originară din Caraș-Severin și stabilită de ani buni în Suedia, va derula o inițiativă proprie. Reșițenii care locuiesc în preajma funicularului sunt invitați să participe la un proiect gândit de ea și care se va desfășura de-a lungul a patru zile. Cei interesați vor primi un aparat foto cu care să surprindă perspectiva proprie asupra obiectivului iar imaginile vor fi expuse în perioada 26-28 iulie. Inițiativa Ioanei Cojocariu vine la capătul apelului la idei lansat în acest sens de către organizatorii proiectului mare. Cei care vor să participe la inițiativa Ioanei Cojocariu, pot lua legătura cu artista aici.

Reșițenii sunt de pe acum invitați să se implice activ în toate activitățile dedicate funicularului. În pregătire sunt și altele, pe care organizatorii le vor face cunoscute pe măsură ce le vor definitiva. Despre proiectul dedicat fantasticului funicular, detalii aici.
Foto: Marius Vasile

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/