Trei zile de sărbătoare culturală la Bocșa, într-o toamnă de vis!

Festival de cultura la Bocsa

Timp de trei zile, 22 – 24 septembrie, Bocșa a fost capitala culturii din Banatul de Munte. Pe rând, în aceste trei zile, a fost sărbătorit, la împlinirea celor 75 de ani de viață, regizorul Ioan Cărmăzan, care a copilărit și și-a purtat adolescența în aceste locuri, s-a desfășurat ediția a III-a a Festivalului de Film și au fost aniversați cei 70 de ani de lectură și bibliotecă publică la Bocșa. Sărbătorit a fost și criticul literar Cornel Ungureanu, președintele Filialei Timișoara al Uniunii Scriitorilor din România.

Despre sărbătoriți au vorbit Ada D. Cruceanu, critic literar, Ion Marin Almăjan, scriitor, Gheorghe Jurma, ziarist, critic literar, Cornel Ungureanu. La capitolul prezentare de carte s-a înscris Liana Ferciug-Brumariu, cu volumul „Condierii bănățeni”, despre care a vorbit Ioan Viorel Boldureanu.

Festival de cultura la Bocsa

În cele trei zile de festival al filmului românesc au fost prezentate ecranizările: Nunta mută (2008), regia Horațiu Mălăiele, având în rolurile principale pe Valentin Teodosiu (prezent la festival), Alexandru Bindea, Victor Meda și Alexandru Potocean, „Întoarcerea magilor”, în regia lui Ioan Cărmăzan (2016), cu Mihai Mălaimare, Maria Carablais și Nicodim Ungureanu în rolurile principale și „Motanul încălțat”, film de animație.

Festival de cultura la Bocsa

Sărbătoare a fost și la Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” care a împlinit 70 de ani de existență. Alocuțiunile invitaților din Reșița, dar nu numai, au subliniat rolul cărții în formarea educației copiilor, precum și eforturile pe care le face de ani și ani Gabriela Șerban, în calitate de director al acestei instituții.

Tort aniversar. Biblioteca Tata Oancea din Bocsa a împlinit 70 de ani.

De altfel, Gabriela Șerban a fost sufletul celor trei zile de cultură, însă acest lucru s-a datorat și implicării primarului Mirel Pascu, a Primăriei și a Consiliului Local Bocșa.

Festival de cultura la Bocsa

Au avut loc prezentări de cărți, reviste și publicații literare din Bocșa. Răcășdia, Reșița, Mehadia, Sibiu, Oravița, Lugoj, Uzdin, Caransebeș. Poeții prezenți la eveniment au recitat din creațiile lor. Trei zile de sărbătoare culturală, într-o toamnă de vis!