În cadrul ceremoniei de închidere a Summitului Tinerilor 7.0, organizată sâmbătă seara la Cluj-Napoca, a fost decernat titlul de Capitala Tineretului din România, ediția 2024, orașului Ploiești, ce urmează să își desfășoare mandatul în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024.
Chiar dacă orașul cărășan a pierdut competiția, în numele celor care s-au implicat trup și suflet, prof. Alideia Țepeneu, directorul Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oravița, cu spirit de fair play de care dau dovadă competitorii a exprimat un gând de recunoștință: „Adevăratele victorii se obțin în suflet, nu pe scenă, în aplauzele și văzul tuturor. Deși Oravița n-a câștigat azi titlul mult râvnit, am simțit victoria demult, când a devenit primul oraș finalist în această competiție națională (toate celelalte orașe participante fiind municipii). La Cluj, mai mult ca oricând, am fost mândră de Oravița, care a fost la un pas, la un punct distanță de titlul Capitala Tineretului 2024, de tinerii orăvițeni și de toți oamenii minunați care ne-au susținut. Alături de Nicol, Darius, Alex și Lorena, am fost vocea tinerilor orăvițeni și am luptat pentru un premiu pe care nu l-am câștigat, dar pentru care vom continua să luptăm să-l câștigăm. Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi! Continuăm lupta anul viitor! Pentru Oravița! Pentru tinerii Oraviței! Felicitări, Ploiești! Mulțumesc pentru filmulețul extraordinar prezentat: elevilor din clasele a IX-a SN, a IX-a MI, a XI-a MI, a XII-a SN, colegilor mei profesori Aurica și Mihai Lazarov, Lorenei Ion, lui Dorinel Albu, Mihaelei și lui Gheorghe Cârdu, lui Ghiță, Dani și Ionuț! Mulțumesc pentru susținere tuturor elevilor și colegilor de la Dragalina!”, și-a arătat mulțumirea și speranța printr-o postare pe Facebook, profesorul coordonator, Alideia Țepeneu.
Despre câștigătorul competiției, orașul Ploiești, menționăm că acesta aduce în prim-plan „Ploiești, Let’s PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth), o abordare complexă, dar adaptată și atrăgătoare pentru tineri, asupra conceptelor care au dat naștere acronimului PLAY. Prioritățile programului Ploiești, Let’s PLAY! sunt structurate pe 4 direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri.
Reamintim că Programul „Capitala Tineretului din România” funcționează pe principii similare cu ale Capitalei Europene a Tineretului – titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015 – și a fost inițiat de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT şi Banca Comercială Română. Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași. În prezent, Capitala Tineretului din România este Constanța.
Programul Capitala Tineretului din România este inițiat și coordonat de Comisia de Guvernanță pentru titlul de Capitala Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR).