Trei decenii de Salvați Copiii Timișoara

Salvați Copiii Filiala Timișoara

Salvați Copiii Timișoara împlinește 30 de ani. De la proiectul pilot „Casa cu ferestre deschise” a ajuns cea mai puternică organizație neguvernamentală pentru copii.

Salvați Copiii Filiala Timișoara a reușit, în ultimele 3 decenii, să creeze un fond esențial de solidaritate socială  pentru sprijinirea copiilor vulnerabili, demonstrând că puterea comunității este una reală.

În 2004, de exemplu, Salvați Copiii România a reușit să impună interzicerea pedepsei corporale asupra copilului, iar, din 1997, a fost deschis la Timișoara Centrul de Consiliere pentru Copilul abuzat, neglijat sau traficat.

Organizația Salvați Copiii România a dotat cu echipamente medicale 107 unități medicale din toată țara cu peste 1.300 de echipamente vitale, investind aproape 9 milioane de euro. Rezultatul este unul pe măsură: mortalitatea infantilă în județul Timiș a scăzut, din 2012, de la 9,9 la mia de copii născuți vii la 5 la mie, în 2022, potrivit datelor finale ale INS.

„Cea mai mare reușită pe care Salvați Copiii a avut-o aici, la Timișoara, este, pe lângă reabilitarea dreptului tuturor copiilor vulnerabili la educație, sănătate și protecție socială, capitalul de încredere pe care l-am obținut de la comunitate. Intervenția umanitară este esențială, dar, pentru a obține modificări de durată, care să prevină situațiile de risc pentru copii, este nevoie de impunerea unor modele de bune practici și a unor politici sociale integrate. Aceasta este miza majoră a Salvați Copiii România, la peste trei decenii de activitate”, a menționat Mihai Gafencu, președintele Salvați Copiii România.

Proiectul „Casa cu ferestre deschise” al Salvați Copiii a fost folosit drept model pentru transformarea instituțiilor rezidențiale din România și generalizat în Europa.

„<<Casa cu ferestre deschise>> însemnă, simbolic, o fereastră deschisă către comunitate, care să vadă copilul abandonat în maternitate, fără identitate juridică și astfel comunitatea să și-l poată asuma. A fost situată în cartierele periferice ale Timișoarei, în spatiile fostelor creșe. Copilului abandonat i se oferea modelul unei familii supleante (mama, tata, bunica). Când  erau aduși din maternitate, copiii erau primiți într-un ritual specific de bun-venit, pentru a marca înscrierea în cultura locală. Toate momentele importante din viața lui erau consemnate într-un jurnal specific care-i marca parcursul de viață.  Era un sistem gândit din toate perspectivele necesare pentru a conferi o identitate culturală copilului. A fost folosit drept model pentru transformarea instituțiilor rezidențiale din România și generalizat în Europa, iar modelul de familie supleantă a fost prezentat ca model de bune practici la Strasbourg, pentru țările europene aflate în dezinstituționalizare”, își amintește Violeta Stan, primul președinte al Filialei Timișoara a Salvați Copiii România.

Iar odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Salvați Copiii România a devenit organizația neguvernamentală de primă linie pentru asistarea umanitară complexă, direct la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/