Trei autospeciale de un milion de euro pentru pompierii din județul Timiș

Trei autospeciale complexe de intervenție vor intra în dotarea parcului auto al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș, prin intermediul unui proiect european. Echipamentele, în valoare de un milion de euro, îi vor ajuta pe pompieri să acționeze rapid și prompt în situații de risc.

La sediul Consiliului Județean Timiș s-a semnat miercuri contractul de finanțare aferent proiectului realizat de membrii din administrația publică, în colaborare cu Consiliul Județean Arad și parteneri din Ungaria.

„Importanța acestui proiect este dată și de faptul că vom realiza o strategie transfrontalieră de management al riscurilor, vom demara o campanie de conștientizare pentru cetățeni, vom realiza un acord de cooperare pentru managementul transfrontalier al situațiilor de urgență și ne vom concentra pe organizarea de tabere pentru copii cu tematică de situații de urgență. Ne bucurăm că am ajuns în faza de a semna, azi, contractul de finanțare și termenul de implementare va fi de maximum 24 de luni”, a spus Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

Proiectul, desfășurat prin Programul Operațional Regional, are o valoare totală de 2.682.782 euro. Din total, un milion de euro vor fi alocați pentru ISU Timiș, suma din care se vor achiziționa autospeciale pentru stingerea incendiilor, descarcerare și prim-ajutor. Cele trei maşini de intervenţie vor ajunge în prima jumătate a anului viitor.

La nivelul județului Timiș va fi o gură de oxigen, 40% dintre autospecialele cu apă și spumă sunt mai vechi de 25 de ani. Avem autospeciale din ani ‘80 , care încă sunt funcționale datorită implicării colegilor de la întreținere. Noile utilaje sunt complexe, pe lângă faptul că pot interveni la stingerea incendiilor, ele intervin pentru acordarea primului-ajutor și pentru descarcerare. Dintre cele 3 autospeciale, una va fi dotată cu un sistem revoluționar, un sistem de stingere prin hidroperforare. Înseamnă o protecție a persoanei care intervine, în sensul în care poate să stingă un incendiu din exteriorul unei clădiri fără să intre în clădire”, a declarat Lucian Mihoc, inspector-șef ISU Banat.

Pentru dotarea cu echipamente specifice de operare și intervenție, ISU Arad va beneficia de 1.163.000 euro.

 „Mijloacele și tehnica pe care inspectoratul nostru o va primi în cadrul acestui proiect ne vor ajuta la scăderea timpului de răspuns în acordarea asistenței medicale de urgență. Vom achiziționa un număr de trei autospeciale de prim-ajutor, o autospecială cu apă și spumă, 20 de electropompe și echipament necesar la inundații, un autocar de transport personal, o autocisternă de apă potabilă, un vehicul pentru intervenții la înălțime și două ATV-uri. Avem la ora actuală opt autospeciale destinate acordării primului-ajutor, un număr de trei autospeciale au peste 10 ani vechime. Prin acest proiect vom înlocui cele trei autospeciale vechi, cu cele noi”, a spus Cristian Gârbău, inspector-șef ISU „Vasile Goldiș” Arad.

Restul banilor vor fi alocaţi județului Csongrad din Ungaria, care beneficiază de 202.000 euro şi DKMT-ului –148.242 euro.

Proiectul Cross-border network for disaster resilience and emergency situations risks management vizează îmbunătățirea cooperării, interoperativităţii și capacității instituționale de prevenție și acoperire a riscurilor în zona transfrontalieră, în situațiile de urgență.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/