Istoricul Adrian Cioroianu a vorbit deschis la Reșița, cu ocazia evenimentului găzduit săptămâna aceasta de Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, despre schimbările pe care managerii de biblioteci publice trebuie să le facă pentru a-și aduce aproape cât mai mulți cititori tineri.
Biblioteca trebuie să țină pasul cu vremurile și cu tânăra generație, este de părere istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, prezent zilele trecute în municipiu cu prilejul marcării a 70 de ani de lectură publică la Reșița.
„De dorit ar fi să ne propunem să construim biblioteci gândindu-ne la ce vor tinerii, nu ce vor profesorii lor. Chiar dacă noi suntem profesori, lumea va fi mâine condusă de tinerii noștri. Noi o mai conducem un număr de ani. Ori dacă le dăm impresia tinerilor că biblioteca este un loc unde se află niște cărți și niște persoane acre care îți aduc cărțile, iar înainte de a le ți le aduce suflă praful de pe coperte, nu-i încurajăm, și vor fi câștigați de tehnologie. Ceea ce nu este rău, doar că trebuie să le dăm senzația că tehnologie poate conviețui foarte bine cu biblioteca. Și cred că e de datoria bibliotecii să înglobeze mai multă tehnologie.”, a precizat Adrian Cioroianu.
Directorul Bibliotecii Naționale consideră că nu contează sub ce formă ajunge informația la tânăra generație, atâta timp cât ea ajunge, iar o carte digitală este la fel de prețioasă ca una în format clasic. De altfel, istoricul este de părere că sunt necesare schimbări la nivelul bibliotecilor publice, dar care nu trebuie privite pe termen scurt sau mediu, ci pe o perioadă mai îndelungată de timp.
„Sunt oameni care refuză ideea de digitalizare, spunând că nu e același lucru cu atingerea foii de hârtie, ceea ce este adevărat pentru generațiile noastre. Gândiți-vă că au fost cărți scrise pe piele de vițel, pe pergament. Poate că atingerea pielii de vițel era superioară senzației de atingere a foii de hârtie sau să ne gândim că într-o vreme hârtia nu se făcea nici măcar din lemn, se făcea din resturi de textile. Nu contează pe ce este imprimată litera, contează ca tinerii să ajungă la literă și să-și dea seama cât de valoroasă e. Dacă vor să o facă prin tehnologie, hai să-i ajutăm! Bibliotecile trebuie să se tehnologizeze și din acest motiv consider că ar trebui să ne gândim la anul 2050, decât la ce visăm noi astăzi, cei care avem și noi o vârstă.”, a concluzionat Adrian Cioroianu.
Senatorul PNL Marcel Vela a transmis un mesaj ferm înainte de căderea cortinei peste campania electorală a alegerilor prezidențiale de duminică: Votați cu cel mai serios, pregătit, înțelept și...
„Ciucă nu are experiența și maturitatea politică a lui Ludovic Orban”
1989 în memoria colectivă. Dezbateri internaționale, la Timișoara
Hurduzeu: Marcel Ciolacu, prietenul puternic al cărășenilor la Cotroceni
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281