Tratamente inovative, incluse în lista de medicamente compensate și gratuite. Sunt destinate pacienților oncologici, cu boli rare și cardiovasculare

medicamente

Pacienții cu diferite boli cronice vor beneficia din acest an de terapii inovative. 20 de molecule au fost introduse în lista care cuprinde denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații și care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Din 1 februarie 2022, pacienții vor avea acces la 12 molecule noi, dintre care șase au fost introduse condiționat în listă. CNAS va încheia mai multe contracte pentru asigurarea accesului pacienților la moleculele aprobate condiționat care vor fi utilizate în tratamentul afecțiunilor oncologice, neurologice, endocrine și a unor boli rare.

De asemenea, tot din 1 februarie va fi asigurat tratamentul pentru pacienții cu hepatita C, atât cu cele două noi molecule aprobate, cât și cu medicamentele specifice, introduse anterior în lista de medicamente compensate și gratuite. Cele șase noi molecule introduse necondiționat în listă, la care pacienții vor avea acces începând cu data de 1 februarie, au indicații în următoarele arii terapeutice: cardiologie, reumatologie, dermatologie, boli pulmonare cronice (astm) și hemofilie.

„Creșterea accesului pacienților la tratamente inovative prin introducerea de noi molecule în lista de medicamente compensate și gratuite este și mai importantă astăzi, în plină pandemie, când afecțiunile cronice cresc vulnerabilitatea  pacienților  în cazul infectării cu noul coronavirus, riscurile acestora de a dezvolta forme severe fiind foarte mari”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.

De altfel, din 1 martie, alte 8 noi molecule vor putea fi prescrise pacienților cu afecțiuni oncologie, boli rare, boli pulmonare cronice, neurologie și boli digestive.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/