Tratamentul este utilizat pentru diverse afecțiuni ortopedice, datorită proprietăților regeneratoare și antiinflamatorii.
Spitalul CF din Timișoara a achiziționat o centrifugă de ultimă generație, indispensabilă pentru separarea plasmei. Dispozitivul funcționează în cadrul cabinetului de Ortopedie din ambulatoriu.
„Aparatul separă, prin rotație rapidă, componentele sângelui: plasma, care este bogată în trombocite și factori de creștere, stratul leucocitar și globulele roșii. După centrifugare, se izolează plasma bogată în trombocite, care va fi administrată pacienților printr-o injecție. Separarea corectă a plasmei este importantă în regenerarea țesuturilor, reducerea inflamației și accelerarea procesului de vindecare”, a explicat Cosmin Gridan, medic primar ortoped la Spitalul Clinic CF Timișoara. Tratamentul este indicat pentru diverse boli articulare, precum gonartroza, coxartroza, artroza umărului și a gleznei.
„Plasma reduce inflamația, dar și durerea, și încetinește degradarea cartilajului, stimulând regenerarea acestuia. Totodată, se poate folosi în tendinita rotuliană și achiliană, fasceita plantară cronică, ruptura parțială a tendonului lui Ahile, leziuni ale cartilajului articular, dar și pentru diverse afecțiuni traumatice, entorse, luxații și fracturi”, adaugă dr. Gridan. Plasma este recomandată în stadiile incipiente ale bolilor ortopedice pentru a încetini progresia, dar și în afecțiuni sportive sau postoperatorii.
Intervenția este gratuită, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie și a unui consult ortopedic. Pacienții achită doar costul eprubetei de recoltare. Programările se fac la numerele de telefon 0742.892.352 și 0751.084.630. Cabinetul funcționează de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00.