Transylvanian Folk Songs ajunge la Viena

transilvania folk
po 1000x100px (3)

Concertul de jazz „Transylvanian Folk Songs – The Béla Bartók Field Recordings” susținut de Lucian Ban, John Surman și Mat Maneri ajunge în 23 aprilie, de la ora 20.30, la celebrul club de jazz Porgy & Bess din Viena. 

Albumul Transylvanian Folk Songs a fost înregistrat la Timișoara, în 2018, în Sala Barocă a Muzeului de Artă, în cadrul proiectului Retracing Bartók, de pianistul american de origine română Lucian Ban, alături de legendarul saxofonist britanic John Surman și violistul american nominalizat la premiile Grammy Mat Maneri. Albumul se regăsește în clasamentele celor mai bune materiale discografice ale anului 2020 realizate de criticii specializați în muzică de jazz.

Retracing Bartók este conceput ca un proiect multidisciplinar de arheologie culturală dezvoltat de-a lungul mai multor ani, începând cu 2018, și face parte din programul Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturii.

Compozitorul maghiar al secolului XX Béla Bartók s-a născut la Sânnicolau Mare și a fost pasionat de muzica populară din Transilvania și din Banat. Se spune că în 1904 a avut o revelație atunci când a ascultat o tânără cântând melodii populare tradiționale și a pornit în căutarea mai multor cântece. Într-un deceniu, a transcris mii de melodii și a înregistrat sute de muzicieni populari pe cilindri de ceară, considerându-și cercetările privind muzica populară românească drept „scopul său de viață”.

1000x200 dacus 02

Un secol mai târziu, Lucian Ban, John Surman și Mat Maneri se lasă inspirați de muzica care l-a fascinat pe Bartók și abordează în stil propriu cântecele de dragoste, de zestre sau de jale, colindele de Crăciun și multe altele din colecția Béla Bartók.

Concertul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena și Jazz Updates Timișoara.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px