Mai multe școli din Timiș vor fi dotate cu microbuze electrice. Consilierii județeni și-au dat acordul pentru depunerea unui proiect de achiziție a acestora, prin PNRR.
Județul Timiș are la dispoziție aproximativ 6,1 milioane de euro, fără TVA, pentru cumpărarea acestor microbuze.
„Avem 6.097.000 euro alocați pe județ. Din centralizarea cererilor, avem solicitare pentru 3 microbuze 8+1 locuri, am estimat undeva 150.000 de euro și ar mai rămâne aproximativ bani pentru 25 de microbuze, încă nu s-a făcut clar calculul, avem mai multe oferte, dar o medie ar fi undeva la 240.00 de euro fără TVA pentru un microbuz de 16 + 1 locuri.”, a explicat Aurica Zamfiroiu, șef serviciu Direcția de dezvoltare sustenabilă și investiții în cadrul CJT.
Fiecărei localități eligibile i se va aloca un singur microbuz electric cu o capacitate de 8+1 sau 16+1 locuri, în funcție de tipul de microbuz solicitat. Localitățile trebuie să aibă la dispoziție o stație de încărcare la curent pentru microbuz și să se asigure că au angajat un șofer pentru cel puțin următorii 4 ani. Totodată, trebuie să asigure costurile cu reparațiile și întreținerea microbuzelor, precum și costurile de alimentare.
„Departajarea se face în funcție de punctajul calculat conform ghidului: numărul de elevi care necesită transport școlar, numărul de km pe care se deplasează microbuzele, în funcție de amplasarea comunei într-o zonă defavorizată sau marginalizată, oraș sau comună, sunt punctaje care se dau – dacă au stație de încărcare la momentul depunerii cererii sau nu au stație; dacă au un microbuz cu o vechime mai mică de 7 ani nu primesc niciun punct, dacă nu au niciun microbuz cu o vechime mai mică de 7 ani atunci primesc 10 puncte. Nu facem noi departajarea. Noi doar calculăm punctajul n funcție de datele primite de la IȘJ și de la UAT-uri.”, a mai spus Zamfiroiu.
Unii consilieri județeni s-au arătat mirați de costul mare de achiziție pentru un microbuz.
„240.000 de euro plus TVA e o sumă imensă, în timp ce un microbuz clasic costă în jur de 50.000 de euro. Diferența e 1 la 5. Cu banii de un microbuz electric am putea lua 5 microbuze clasice, de 19 locuri, și am rezolva niște probleme. Nu CJT a stabilit prețul, dar eu simt că e o afacere enormă pentru cine aduce aceste microbuze.”, a spus Ioan Sorincău, consilier județean PSD.
„Nu au acceptat cei de la Ministerul Educației microbuze hibrid, ci destinația banilor e pentru microbuze electrice. Într-adevăr prețurile sunt mari pentru că nici nu sunt mulți producători care fac microbuze școlare. Și așa avem emoții că vom găsi un furnizor.”, i-a răspuns Aurica Zamfiroiu.
Cererea de finanțare pentru achiziția acestor microbuze urmează să fie depusă de îndată de consiliul județean, în numele localităților care au făcut solicitări.