În luna cadourilor, primarul Reșiței își vede visul împlinit. Tramvaiul, proiectul pe care Ioan Popa a pariat în primele două mandate, își urcă în vagoane călătorii până la sfârșitul anului.
În decembrie, transportul local cu tramvaiul devine operațional la Reșița. Chiar dacă primarul Popa estimase că acest lucru s-ar putea întâmpla chiar de ziua națională a României, este posibil ca termenul să fie amânat cu două săptămâni.
„Am avut dorința de a demara transportul cu persoane la 1 decembrie. Se pare că nu vom reuși. Suntem în probe cu tramvaiul, pe întreg traseul, de la Kaufland până în Muncitoresc. Avem șapte garnituri din 13 pe care le scoatem rând pe rând pentru a face aceste teste. Am făcut teste și pentru că era obligatoriu să ne agrementăm AFER, teste cu saci care simulează oamenii din tramvai. Toate testele au fost trecute cu brio, fără probleme. Pe 1 decembrie posibil să repetăm ceea ce am făcut la 1 iunie. Să ieșim puțin cu tramvaiele pe tot traseul. Evident, cu titlu gratuit. Este și o zi de alegeri, așa că am putea să mișcăm cetățenii cu ușurință spre secțiile de votare. Încercăm să facem această simulare de zi normală de tramvai și speranța noastră este ca undeva între 10 și 15 decembrie să pornim. Un motiv pentru care nu am pornit este și legat de faptul că mai trebuie pregătiți și câțiva vatmani, ca să facem echipa completă”, a declarat primarul Ioan Popa, la Express Live.
Edilul recunoaște că marea provocare a primelor două mandate a fost tramvaiul. Un proiect pe care adversarii săi politici îl vedeau mort încă din fașă, și cărora le-a demonstrat în timp că altfel stau lucrurile, deși drumul nu a fost lipsit de emoții.
„Tramvaiul a fost o aventură în care am intrat poate puțin inconștient în 2016, cu mari reproșuri venite din partea celor care nu credeau, iar aici îl aduc în discuție pe Ioan Crina, dar de data aceasta cu simpatie, pentru că, săracul, el s-a opus cam la tot ce am făcut. Și la tramvai, și la calea ferată, și la spital. Nimic nu i-a convenit, totul i-a mirosit urât și, rând pe rând, am reușit să demontăm aceste preocupări. Și vă mărturisesc că indiferent de faptul că eu par uneori mai dur, am avut mari emoții. Și nu știu cine nu ar fi avut emoții în locul meu și al echipei mele. Ideea e că sunt situații în care se mai fac erori. Și firme mari mai fac erori. Spre exemplu, la Timișoara, constructorul a făcut o eroare. Nu s-a putut lua curba de un stâlp. Deci, se pot întâmpla mici incidente care să ducă la disfuncționalitatea unei întregi linii. Dumnezeu ne-a fost alături pe tot parcursul proiectului și am reușit să o punem la punct, să meargă totul bine. Jos pălăria pentru echipa de la Porr, pentru echipa primăriei, pentru manageri și supervizori”, a conchis Ioan Popa.