Înalta Curte de Casație și Justiție a intervenit în marea afacere „Muntele Mic” a președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin după ce au fost semnalate posibile infracțiuni de trafic de influență exercitate asupra magistraților! Miza e uriașă! De foarte multe milioane de euro!
Cabana construită ilegal într-o arie protejată, în masivul Brusturu din Munții Banatului, în scop familial, dar care astăzi e inclusă cu tupeu și sfidare în circuitul turistic, ar putea fi cea mai mică problemă a celui mai important om politic al Caraș-Severinului: Romeo Dunca. O altă investiție a acestuia pe Muntele Mic, Telescaunul Vâlsanu, care a costat o avere, dar care și generează încasări uriașe, e verificată de instanțele de judecată. Lăsând la o parte suma ridicolă pe care o plătește pentru a exploata zeci de hectare de teren, adică 1.000 de euro anual, magistrații trebuie să hotărască dacă nu cumva contractul de asociere în participațiune pe care firma familiei Dunca îl are cu administrația locală din comuna Turnu Ruieni e lovit de nulitate absolută sau trebuie reziliat de drept. Consecința ar fi demolarea Telescaunului Vâlsanu!
Potrivit documentelor depuse la dosar și articolelor de lege invocate de reprezentantul Consiliului Local Turnu Ruieni, lucrurile par clare și n-ar fi deloc în favoarea lui Romeo Dunca. Și totuși sunt! Cel puțin deocamdată! Și asta pentru că Dunca Imobiliare SRL și Nordica Turism SRL au câștigat în primă instanță litigiul cu administrația din Ruieni. E vorba despre dosarul 1158/115/2020, aflat inițial pe rolul Tribunalului Caraș-Severin. Aici, soluția părea dinainte cunoscută și, cum motive s-au găsit suficiente, dosarul a fost trimis, înainte să fie soluționat fondul cauzei, la Tribunalul Arad. Firmele președintelui CJ au avut câștig de cauză. Asta, în ciuda faptului că „terenul care face obiectul contractului de asociere în participațiune în litigiu face parte din domeniul public local și nu putea fi adus ca aport într-o asociere în participațiune, ci doar concesionat, închiriat sau dat în administrare directă!”, după cum susțin, cu legea în mână, reprezentanții administrației locale din Turnu Ruieni.
CITEȘTE ȘI:
Magistrații arădeni au validat practic marea afacere „Muntele Mic” a lui Romeo Dunca prin sentința lor. Numai că aceasta nu e definitivă. Calea de atac exercitată de Primăria și Consiliul Local Turnu Ruieni, la Curtea de Apel Timișoara. Acolo unde milionarului i-a cam surâs șansa de fiecare dată. Și în acest dosar, poate cel mai important dintre toate, a cărui miză e uriașă, 6 milioane de euro fiind doar investiția, fără a mai calcula profitul în cei 49 de ani pe cât se întinde afacerea, familia Dunca era aproape sigură că va câștiga. Cristi Dunca, fiul președintelui, cel căruia i-a fost încredințată administrarea SC Nordica Turism după ce Romeo Dunca a fost instalat șef în palatul administrativ din centrul Reșiței, i-a avertizat pe cei de la Turnu Ruieni. În scris! Sub semnătură proprie și ștampilă! Se va judeca la Curtea de Apel Timișoara! A fost încă un motiv în plus pentru sesizarea instanței supreme.
Înalta Curte de Casație și Justiție a aflat astfel că „personalități politice din Caraș-Severin, extrem de potente financiar, au interese economice imense în soluționarea litigiului a cărui strămutare a fost solicitată”. Interese financiare enorme, s-a subliniat! Instanței supreme i s-a atras atenția asupra pericolului unor intervenții și presiuni ce ar putea fi exercitate de pârâte, adică de firmele familiei Dunca, asupra magistraților Curții de Apel Timișoara. Manifestarea influențelor s-a materializat deja în fața Tribunalului Caraș-Severin, li s-a învederat judecătorilor de la Înalta Curte. „Din păcate și la Tribunalul Arad ne-am lovit de aceeași favorizare fățișă a celor două pârâte, generată de exercitarea acelorași influențe. (…) Există deja manifestări din partea pârâtelor, care dovedesc convingerea acestora că la Curtea de Apel Timișoara vor avea un tratament privilegiat, pârâtele comunicându-ne în scris că ele cunosc deja soluționarea favorabilă lor a litigiului!”, li s-a spus judecătorilor instanței supreme.
CITEȘTE ȘI:
Un miliard, patru zile la cabana ilegală a președintelui part time al Consiliului Județean!
Și ca să nu existe loc de comentarii, iată ce scrie și semnează Cristian Dunca în adresa 180/18.10.2021 trimisă Primăriei Turnu Ruieni: „Există o mare probabilitate ca și la recurs să rămână aceeași soluție (n.r. – de la Tribunalul Arad), cu atât mai mult cu cât aceasta se va judeca la Curtea de Apel Timișoara, aceeași instanță care a mai dat pe aceeași speță, cu ocazia celuilalt proces cu temă similară, câștig de cauză celor două firme în numele cărora vă și scriem”. Administrația din Ruieni se teme că, din adresa SC Nordica Turism SRL, rezultă siguranța familiei președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin că, la Curtea de Apel Timișoara, cele două firme vor câștiga apelul. „Tupeul este de neimaginat, aceștia neezitând să ne amenințe în continuare cu procese prin care ne solicită imense sume de bani, inducându-ne ideea că la Curtea de Apel Timișoara «au aranjat» deja câștigarea respectivelor procese.”, s-au plâns reprezentanții Primăriei Turnu Ruieni Înaltei Curți.
Primăria comunei care are în proprietate terenul de pe munte, unde Romeo Dunca și-a instalat Telescaunul Vâlsanu și și-a amenajat mai multe pârtii, e condusă din septembrie 2020 chiar de un coleg de partid de-al președintelui CJ. Deci nu se poate vorbi de rele intenții, de bețe-n roate. Cosmin Belci e un tip de mare bun simț, dar n-are încotro, a găsit litigiul în desfășurare când e preluat primăria din Ruieni și trebuie să-l ducă până în ultima lui fază. Altfel, își riscă libertatea! A vorbit tot timpul despre necesitatea intrării în legalitate a celor două firme ale lui Romeo Dunca. Numai că, a fost înștiințată Înalta Curte, acesta „a refuzat în mod sistematic, rezumându-se doar la amenințări și presiuni neinstituționale pentru a ne determina să acceptăm în continuare perpetuarea ilegalităților la care s-au dedat”! E clar pentru toată lumea cum acționează prea cinstitul președinte CJ?! Șeful județului. Omul cu cea mai importantă funcție politică și administrativă în Caraș-Severin.
CITEȘTE ȘI:
Prima reacție a președintelui Dunca după dezvăluirile Express de Banat: și-a ras cabana ilegală!
Celei mai mari instanțe din România i s-au mai pus în vedere și alte aspecte deosebit de grave. Chiar mai grave decât cele expuse anterior. Care, în mod obligatoriu, trebuie să ducă la sesizarea organelor de cercetare penală. Toate sunt legate de „implicarea susținută a lui Romeo Dunca, chiar obsesivă, în afacerile derulate pe Muntele Mic de către firmele controlate de el”! „Și după predarea administrării societăților Dunca Imobiliare SRL și Nordica Turism SRL către fiii săi, presiunile exercitate asupra Primăriei Turnu Ruieni au continuat, președintele Consiliului Județean cerându-ne imperativ să achiesăm la pretențiile formulate împotriva noastră și să renunțăm la toate litigiile aflate în curs”, au sesizat judecătorilor cei din Primăria Turnu Ruieni. Dacă afacerea de pe Muntele Mic e atât de transparentă și legală, de necontestat și în avantajul tuturor, al Caraș-Severinului, al comunei Turnu Ruieni și al firmelor lui Romeo Dunca, de ce o fi oare nevoie de astfel de presiuni exercitate?!
Presiuni exercitate asupra primarului și funcționarilor din Primăria Turnu Ruieni, dar, după cum se arată în dosarul 234/1/2022 de la Înalta Curte de Casație și Justiție, posibil și asupra unor magistrați: „În prezent, Romeo Dunca ocupă funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, cea mai înaltă funcție politică în ierarhia județului, dar și funcția de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, poziții datorită cărora se bucură de o mare influență asupra tuturor instituțiilor publice nu numai de pe raza județului Caraș-Severin, ci și de pe raza celorlalte județe din vestul țării, deci implicit și asupra judecătorilor din cadrul Curții de Apel Timișoara, dovadă fiind câștigarea de către acesta a tuturor proceselor pe care le au firmele sale”. Nu lipsit de importanță ar fi faptul că Romeo Dunca figurează ca milionar în euro, conform Topurilor Forbes 500 și Capital 300 fiind în topul celor mai bogați români.
Și mai e ceva! Investiția de peste 6 milioane de euro, Telescaunul Vâlsanu cu tot ce presupune el. Dar și profitul pe care l-ar realiza în cei 49 de ani, perioadă pentru care e parafată afacerea! Instanței i se vorbește în acest context despre „bănuiala legitimă că Romeo Dunca va apela la orice mijloc de a influența judecătorii Curții de Apel Timișoara pentru a-și apăra investiția și interesele majore”. Iar atunci când se vorbește despre „orice mijloc” nu putem uita faptul că Romeo Dunca a dat șpagă pentru afacerile sale de pe Muntele Mic. Asta e deja certitudine! Dar mărturii despre acel caz de corupție în care a fost implicat actualul președinte CJ, în zilele următoare!
Până atunci, în cele ce urmează, poate cele mai importante motive de îngrijorare a celor de la Ruieni privind corectitudinea procesului cu firmele președintelui. Motive expuse, de asemenea, instanței supreme. „În fața Curții de Apel Timișoara avem deja experiența nefericită a favorizării fățișe a SC Dunca Imobiliare și SC Nordica Turism în mai multe litigii purtate cu noi!”, le-a fost atrasă atenția magistraților. Apoi a fost detonată o adevărată bombă: „Dunca Imobiliare și Nordica Turism au fost reprezentate în dosarul penal și mai multe dosare civile de avocatul Ramona Șerban, avocat stagiar la momentul angajării sale, care nu avea dreptul să pună concluzii decât la judecătorii. (…) Au fost reprezentați inițial de către avocatul Cătălin Șerban, fost vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara și fost judecător la Tribunalul Caraș-Severin, unde și-a păstrat strânse legături de prietenie cu foștii colegi. (…) Ramona Șerban, la rândul ei, prietenă de familie cu mulți dintre judecătorii Curții de Apel Timișoara și ai instanțelor de pe raza acestei Curți de Apel! Atât Cătălin Șerban, cât și soția sa au fost condamnați la pedeapsa cu închisoarea pentru fapte de corupție comise în legătură cu judecarea unor dosare la Curtea de Apel Timișoara, ceea ce îndreptățește suspiciunea noastră privind obiceiurile mai vechi și sau mai noi ale celor doi avocați. Este de bun simț a ne întreba dacă angajarea unui avocat stagiar de către două firme extrem de potente financiar și în litigii extrem de importante și complexe nu a fost făcută tocmai pentru a exploata relațiile interpersonale pe care le are respectivul avocat cu magistrații foști colegi cu fostul soț”.
O mai fi ceva de comentat?! Pentru magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție n-a mai fost nevoie. Au admis cererea de strămutare și au trimis dosarul la Curtea de Apel Alba Iulia. Acolo se hotărăște dacă Telescaunul Vâlsanu e la fel de ilegal precum cabana de pe Brusturu și dacă va fi demontat sau nu. Înțelege toată lumea acum de ce e avalanșă pe Muntele Mic?! Și cutremur în Consiliul Județean Caraș-Severin?!
Rămâneți pe expressdebanat.ro! Mâine, exploziv, despre falsuri și evaziune fiscală pe Muntele Mic!