Tradiții și obiceiuri de pe Valea Almăjului, promovate la nivelului județului Caraș-Severin

Sărbătoare pe Valea Almăjului la sfârșitul acestei săptămâni, unde tradiția se împletește armonios cu viața culturală și spirituală a satului.

La Bănia va avea loc duminică, 3 noiembrie, Festivalul Cultural-Artistic al Văii Almăjului, ediţia a XXIV-a, în organizarea Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Bănia și Societatea Cultural – Artistică „Țara Almăjului” din Timișoara.

Se încearcă prin această ampla manifestare să se promoveze excelența culturii tradiţionale din Valea Almăjului: portul popular, muzica, jocul, obiceiurile și graiul almăjenilor, istoria locală, elemente care dau identitatea acestui spațiu.

La ora 9.30 se așteaptă sosirea participanţilor, oameni de cultură din Valea Almăjului, din județul Caraș-Severin, dar și din țară, la Școala Gimnazială cls. I-VIII Bănia. Aici va avea loc salutul oficialităților, urmat de simpozionul „Despre Almăj, almăjeni şi faptele lor“, în cadrul căruia vor fi lansate mai multe publicații apărute în 2018 – 2019: reviste şi volume care prezintă aspecte legate de Valea Almăjului. De la ora 13.00 la căminul cultural din Bănia va începe un program artistic după ce va avea loc parada formaţiilor participante pe traseul: Centrul comunei – Monumentul Eroilor ‒ Căminul Cultural Bănia. Spectacolul va fi susținut de către formaţiile artistice din Valea Almăjului și Ansamblul „Semenicul“ (copii și tineri) al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin. Participă Ansamblul „Almăjana“ din Bozovici, Ansamblul „Zestrea Almăjului“ din Dalboşeţ, grupul vocal de copii „Mlădițe dalboșene“ al Şcolii Generale din Dalboşeţ, grupul folcloric al Şcolii Gimnaziale din Bănia, Fanfara din Bănia, orchestra de muzică populară „Flori de liliac”, a Școlii Gimnaziale „dr. Ion Sârbu“ Ansamblul „Doina Prigoreană”, din Prigor și Fanfara „Ilie Chera Iucu“ din Lăpuşnicu Mare.