„Casa calfelor” din cartierul timișorean Fabric, în trecut locul de întâlnire al meșteșugarilor, a fost readusă la viață de ucenici veniți din întreaga lume. Spațiul este acum redat comunității, în principal pentru proiecte culturale și sociale.
În 1859, la Timișoara se înființa Asociația calfelor catolice, cu sediul pe strada Tigrului, la numărul 7. Locul a fost sfințit la 6 ianuarie 1897 și a intrat în memoria colectivă drept „Casa calfelor”. Tot din anul 1897, Biserica Millennium mai păstrează o mărturie: steagul asociației, restaurat în Budapesta la Institutul Național de Cercetări Strategice, drapel care ulterior a fost binecuvântat, în octombrie 2022, în Timișoara.
Imobilul de la numărul 7 a fost demolat la începutul anului 2014. Dar povestea nu a fost uitată. Kolping România a vrut să refacă, la Timișoara, tradiția „Casei calfelor”. Noua casă se află în aceeași zonă, pe Ioan Bontilă 12-14.
„Ne-am dorit să reconstruim și să reînnodăm o tradiție care început în cartierul Fabric din Timișoara în anul 1859 odată cu înființarea Asociației calfelor catolice. După mai bine de 5 ani de la achiziția terenurilor, a parcurgerii etapelor de proiectare și construcție, cu ajutorul comunităților Kolping, a mai multor instituții private și de stat din Elveția, Germania, Luxemburg, Austria, Italia și din România, precum și a multor donatori privați, a unor creditori din țară și străinătate, a nenumărate acțiuni de voluntariat, s-a reușit finalizarea unui proiect de anvergură.”, a declarat Eduard Dobre, responsabilul de proiect, directorul Asociației Kolping România.
Dincolo de etapele birocratice, povestea are o fascinație aparte. Calfe din toată lumea au venit la Timișoara să ajute la refacerea tradiției, toți tinerii – extrem de determinați să finalizeze călătoria „inițiatică” pe care o parcurg în formarea lor. Cei mai mulți au venit din zone ale Germaniei.
„Investiția realizată pentru construcție și instalații a fost de 2,4 milioane de euro, iar pentru achiziția celor 3 terenuri de 3.800 mp și a imobilelor aflate într-o stare avansată de degradare au fost alocați încă 315.000 euro. Primele două terenuri cu imobilele aflate în paragină au fost achiziționate în anul 2016, iar al treilea teren cu o casă – la sfârșitul anului 2018, în care locuiau 15 persoane fără a putea beneficia de utilități și care au decis să transforme casa într-un depozit improvizat de gunoi.”, a mai povestit Eduard Dobre.
Imobilele au fost dărâmate cu ajutorul voluntarilor, apoi a fost pregătit terenul. Nimic nu s-a pierdut. Spre exemplu, din lemnul unui copac bătrân din curtea interioară, calfele au construit treptele unei scări interioare care se regăsește într-o cameră a noii case.
„Casa calfelor funcționează după modelul firmelor de exercițiu din Germania, fiind un loc de practică pentru tinerii aflați la învățământ dual și pentru cei care sunt la licee de profil în domeniul turismului. Este un loc de întâlnire pentru asociații și fundații, pentru cei care-și doresc ca în activitățile lor să pună mai presus de toate binele comun. Se organizează deja din 2020 ateliere demonstrative pentru meseriile tradiționale cu ajutorul calfelor călătoare, care au început să vină și la Timișoara. După Sibiu, Timișoara devine al doilea oraș din România în care calfele pot găsi un sediu permanent.”, a mai spus Dobre.
Casa calfelor are astăzi trei nivele, cu spații de cazare pentru turiști și calfe, are săli de seminarii, o bucătărie-școală, curte interioară și spații verzi plus o parcare pentru 25 de autoturisme.
Investiția s-a bazat pe bani din donații, granturi de finanțare, credite și împrumuturi din partea unei fundații și a unei bănci. Diferența a fost acoperită din fondurile asociației. Proiectul a fost sprijinit și de episcopul de Timișoara József Csaba Pál, de asociațiile Kolping din Banat și de mulți tineri voluntari. Fiecare cameră poartă un nume, numele celui care a donat pentru amenajarea acesteia. În interior sunt fotografii care stau mărturie muncii depuse de calfe. Una dintre camere a fost realizată cu fonduri oferite de doi timișoreni care locuiesc într-un imobil situat pe strada Casei calfelor.
„Clădirea dispune de stație de pompare și rezervă de apă de 140.000 de litri în caz de incendiu, cortine de foc și cele mai moderne dotări pentru protecția împotriva incendiilor. Pentru eficiența energetică au fost montate panouri fotovoltaice de 24 Kw putere instalată, panouri pentru producerea apei calde menajere, pompe de căldură pentru încălzire și asigurarea climatizării imobilului, două stații de încărcare electrice, izolații performante.”, a mai explicat directorul asociației.
Veniturile obținute din serviciile economice prestate sunt investite în programe sociale și activități comunitare. Sunt finanțate stagii de practică, burse pentru elevi și studenți, programe de voluntariat, cursuri și seminarii de educație civică.
Anul acesta, Casa calfelor este partener al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Investiția se va extinde în viitor. Pe același teren este în lucru un studiu pentru construcția unei școli de formare profesională în turism, în sistem dual.