O radiografie sumbră se conturează atunci când vine vorba de situația actuală a antreprenoriatului din Caraș-Severin. Topul Firmelor nu mai este ce a fost odată și e oglinda perfectă a ceea ce înseamnă astăzi business în Banatul Montan!
Au trecut doi ani de la ultima întâlnire a oamenilor de afaceri din județ, reuniți sub cupola Topului Firmelor, un eveniment în care excelența este premiată și unde companiile ar fi trebuit să fie prezente într-un număr cât mai mare. Din păcate, nici în acest an nu a fost să fie. Nici măcar cei mai buni nu au onorat cu prezența pentru a-și ridica diplomele, iar acest fapt se datorează în mare parte crizei economice, așa cum a declarat Alexandru Buzzi, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Caraș-Severin:
„Firmele mari încă au rămas pe locurile fruntașe în top. Nu a fost nicio modificare, nicio creștere, dar nicio scădere. Se datorează totul crizei actuale, crizei sanitare, a migrării oamenilor. Este un județ foarte complicat, singura noastră salvare ar fi să ne axăm pe turism. Noi nu mai avem industrie, dar ce avem acum sunt multe firme de transport persoane, cele mai multe, urmate de firmele ce activează în domeniul construcțiilor.
Oamenii de afaceri sunt foarte reticenți, mai ales că se prefigurează o criză majoră. Toți țin de bani pentru a face față situaților dificile ce vor urma. Din păcate, suntem în ultimele trei, patru județe din țară ca PIB pe locuitor. Dacă facem un bilanț al economiei județului Caraș-Severin în acești o sută de ani, am ajuns la concluzia că cel mai bine a fost în perioada interbelică și bine în perioada comunistă, când industria reșițeană și a județului Caraş-Severin a performat.”
O stare de amorțeală permanentă din cauza căreia Carașul se află la coada clasamentului național. Camera de Comerț Industrie și Agricultură Caraș-Severin trage semnale de alarmă tot mai puternice asupra situației critice în care se află mediul de afaceri cărășean, susține Buzzi. Instituția pe care o conduce ar manifesta interes față de investitori și dezvoltarea precară a regiunii, dar de multe ori oamenii de afaceri ar ocoli Camera de Comerț. De exemplu, spune președintele Camerei de Comerț, trei proiecte noi au fost scrise de specialiștii instituției, prin care se implementează cursuri de digitalizare pentru angajații din firmele din Regiunea Vest, „dar tot firmele din Caraș sunt cele mai reticente și lipsite de interes”.
În ceea ce privește posibilele parteneriate între camerele de comerț din țară, în acest moment există proiecte în parteneriat cu camerele din Arad și Hunedoara. Cu omologii din Timiș încă nu s-a găsit o formulă de colaborare. Alexandru Buzzi speră totuși că în imediata perioadă să poată să deschidă porțile spre un parteneriat benefic cu Florica Chiriță, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș.
În Caras-Severin și-au depus bilanțul 12.000 firme și au intrat în top, în primele 3 locuri, 1.200 de firme. Membri ai Camerei de Comerț Caraș-Severin în momentul de față: 32 de firme! „Din păcate, nu putem să le oferim mai nimic!”, a conchis Alexandru Buzzi.