Crizele multiple apărute la nivel mondial (COVID, războiul din Ucraina, schimbările climatice) reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătatea mentală și bunăstarea tinerilor. Asociația Nevo Parudimos implementează proiectul „MEET – MEntal WEll-being in Education for disadvantaged YOUth”.
Timp de 30 de luni, în calitate de partener, Asociația Nevo Parudimos implementează proiectul „MEET – MEntal WEll-being in Education for disadvantaged YOUth”, finanțat prin Programul Interreg.
Inițiativa promovează sănătatea mentală a tinerilor vulnerabili din Austria, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Moldova, România, SIovenia, Ucraina. Studiile arată că în 2019, între 10-12% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani din Regiunea Dunării au fost afectați de tulburări mentale. Crizele multiple aparute la nivel mondial (COVID, războiul din Ucraina, schimbările climatice) reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătatea mentală și bunăstarea tinerilor.
Natura globală a acestor crize și provocările comune din Regiunea Dunării necesită o abordare transnațională. MEET își propune să dezvolte capacități pentru promovarea sănătății mentale a tinerilor în cadrele educaționale formale și informale la trei niveluri diferite.
La nivelul practicii, MEET va dezvolta și va testa instrumente incluzive, inovatoare și centrate pe tineri și materiale de învățare pentru educatori, asistenți sociali, practicieni și tinerii cu risc înșiși. La nivelul politicilor pentru tineri, MEET va dezvolta o strategie transnațională și planuri de acțiune locale, pentru a integra sănătatea mentală în educație, oferind decidenților de toate nivelurile ghiduri despre cum să facă politicile educaționale mai incluzive.
Abordarea inovatoare a MEET nu vizează doar educația formală, cum ar fi școlile, ci și educația non-formală, precum programele after school și activitățile ONG-urilor de tineret – acestea fiind cheia în abordarea tinerilor dezavantajați și vulnerabili. Mai mult, proiectul va aborda diferite dimensiuni ale inegalității sociale prin atragerea tinerilor din medii rurale și a celor de etnie romă.
Ca rezultat, proiectul va contribui la combaterea problemelor de sănătate mentală printre tineri și, pe termen lung, rezultatele MEET vor duce la o reducere a performanțelor școlare slabe și a abandonului școlar.