Toleranță zero pentru clădirile lăsate în paragină. Popa: „În balcoanele de la Semenic cresc copaci!”

Starea tehnică nesatisfăcătoare a mai multor imobile din Reșița a determinat municipalitatea să treacă la măsuri mai drastice și să majoreze impozitul pentru clădirile neîngrijite cu până la 500%.

Proprietarii a 42 de clădiri din Reșița vor plăti în 2022 impozite majorate. În funcție de nivelul de degradare, impozitul clădirilor neîntreținute corespunzător se majorează cu 300%, respectiv 500%. Măsura a fost adoptată de consilierii locali în ultima ședință ordinară din acest an și susținută vehement de primarul Ioan Popa, care consideră că orașul trebuie schimbat cu ajutorul autorităților locale, dar și cu cel al cetățenilor, care trebuie să se îngrijească de fațada imobilelor pe care le dețin.

„Noi facem eforturi pentru a schimba fața orașului, dar trebuie să le facem împreună. În Luncă, de exemplu, am făcut străzile, dar blocurile sunt degradate masiv, iar din punctul meu de vedere acestea aduc o atingere gravă urbanismului și conviețuirii normale pentru cetățeni.”, a declarat edilul Reșiței.

Printre clădirile care vor fi impozitate cu 500% se numără hotelurile Bistra și Semenic, sediul fostei Poște din Govândari, aflat acum în proprietatea Telekom România Communications, Complexul Intim, Șura Ortacilor, fostul magazin Universal, dar și mai multe imobile deținute de persoane fizice.

„Discutăm despre o situație veche, repetitivă, iar 95% dintre clădirile pentru care se majorează impozitul sunt la al doilea, al treilea sau chiar la al patrulea an. Vorbim de societăți care nu doresc să răspundă și să facă corecții pe fațade, deși cei care o fac beneficiază de o reducere de impozit pe clădiri. Uitați-vă la Hotelul Semenic, pe care a început să crească copaci în balcoane. Realmente, cresc arbori în balcoane! Această societate nu poate fi tolerată! Sunt niște oameni pe care nu-i interesează de orașul acesta, nu-i interesează că noi am băgat șase milioane de euro în Centrul Civic, că aducem concerte aici. Îmi este rușine să pun scaune, să fac o scenă și în spatele nostru să fie această mizerie. Nu mai pun la socoteală că această clădire reprezintă un real pericol pentru trecători.”, a subliniat Popa, în plenul ședinței.

Iar exemplele date de primarul Reșiței nu s-au oprit aici, acesta trecând în revistă și alte imobile care arată într-o stare deplorabilă de ani de zile și asupra cărora proprietarii nu au mai intervenit cu lucrări: „Vi se pare normal cum arată Hotelul Bistra din Luncă, hotel care este închis și degradat de peste 20 de ani? Câți ani trebuie să treacă ca să-l facă? (n.r. – cu referire la Costel Ciobanu, administratorul societății Coda Serv – în proprietatea căruia se află hotelul). Ori să-l facă, ori să-l vândă!”.

Suprataxarea imobilelor degradate va intra în vigoare de anul viitor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/