„Toate zilele vieții noastre sunt cu adevărat sărbători”

biserica

Părintele Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, ne sfătuiește ca în zilele de sărbătoare să ne reamintim de rostul nostru, al tuturor, pe pământ și să primim cu bucurie darurile pe care Creatorul ni le acordă. 

La mănăstirile din județul Timiș, în zilele de sărbătoare se respectă rânduiala specifică. În dimineața zilei de 25 decembrie, de la ora 8, la Mănăstirea Partoș, la fel ca în toate lăcașurile de cult, se va săvârși Utrenia, iar de la ora 10 Sfânta Liturghie. Programul va continua în toate zilele acestea până la sărbătoarea Teofaniei sau a Botezului Domnului, când la ritualul obișnuit se va adăuga și slujba de sfințire a apei.

„Prin excelență, mănăstirea este un loc al rugăciunii și al conviețuirii unor oameni care s-au rănit cu dorul de Dumnezeu și doresc să își petreacă cealaltă vreme a vieții lor cât mai aproape de el. Ne gândim la mănăstire ca la un spațiu în care sufletul încearcă să se înalțe către Dumnezeu. E ca un aeroport, dar într-o formulă duhovnicească, în care sufletul, prin rugăciune, încearcă să meargă cât mai aproape de Dumnezeu, dar acest zbor nu este unul exterior, ci unul interior, pentru că rugăciunea conservă această realitate interioară. Pe de altă parte, gândindu-ne la sărbătoare, ne gândim la un interval temporal în care Dumnezeu ne sfințește timpul. Dumnezeu ne sfințește viața noastră și când ne gândim la sfințenie avem o lucrare împreună cu Dumnezeu. Sfințenia este acordul desăvârșit între gândire și împlinire. De aceea Dumnezeu e sfânt. Sfințenia încearcă să îl aducă pe om la starea lui naturală dobândită prin creație, de Dumnezeu. (…) Noi nu suntem creați doar pentru pământul acesta, ci pentru veșnicie. Ori calitatea sărbătorilor e aceea de a-l realtoi pe om în veșnicie, în acord cu ceea ce vrea Dumnezeu pentru om, adică fericirea și împlinirea lui.”, a spus părintele Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei.

Sărbătoarea Nașterii Domnului, mai spune părintele, este derivată din cea a Arătării Domnului.

„Nașterea Domnului este tot o Arătare precum cea a Botezului despre care spuneam că aceea a fost sărbătoarea inițială a acestei perioade și ne bucurăm de toate darurile pe care Dumnezeu ni le aduce în lume prin nașterea Sa, prin arătarea Sa în lume, prin misiunea pe care a desfășurat-o în anii în care a fost aici, împreună cu noi, pe pământ, inclusiv prin botez arătându-se pildă de urmat pentru fiecare dintre noi, botez care nu înseamnă altceva decât înnoirea vieții. Această naștere de Isus este în cerul din sufletul fiecăruia dintre noi. Și Hristos ne arată chipul smereniei, când se lasă botezat de mâna omului, cea a lui Ioan Botezătorul și se face pildă pentru noi pentru a urma și noi acest exercițiu al smereniei și al înnoirii duhovnicesc pentru a se naște cerul în inima fiecăruia dintre noi.”, a explicat părintele Simeon Stana.

„Creștinul trebuie să se gândească că nu trăiește sărbătoarea doar la sărbătoare”

Părintele Simeon Stana îi sfătuiește pe creștini să nu se bucure de Dumnezeu doar în praznice, ci să cultive zi de zi realitățile duhovnicești care îl statornicesc în inima acestora.

„Spovedania nu se face doar la sărbători, prin spovedanie înțelegând schimbarea minții, resetarea coordonatelor prin care noi ne mișcăm în viața aceasta. Altfel spus, așa cum spunea părintele Teofil Părăian, care ne vorbea despre Sfânta Liturghie ca o sărbătoare cuprinzătoare, noi după chipul creștinilor dintotdeauna, în fiecare Liturghie trăim toate sărbătorile. Pentru că ea este coborârea lui Dumnezeu în lumea aceasta, cu fiecare generație. Noi trebuie să ne gândim întotdeauna la sărbători ca la momente în care ne precizăm în mod deosebit statornicia, consecvența cu un exercițiu față de care ne-am făcut angajați întâi de toate la botez. Toate zilele vieții noastre sunt cu adevărat sărbători, pentru că Hristos nu e prezent doar într-o zi cu noi, în viața aceasta, el este permanent. Prin urmare, ne bucurăm în mod deosebit de oferta pe care Dumnezeu ne-o pune și în aceste zile să ne reamintească rostul nostru de făpturi cerești, de oameni care prin tot ceea ce Dumnezeu a împlinit, prin Biserica lui, caută să ne renască în veșnicie.”, a mai spus exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/