Toate paturile din zona roșie a Spitalului Județean din Timișoara sunt ocupate. „În acest val au fost dramele și mai mari”

ati (4)

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Timișoara, redeschisă în această toamnă în cadrul zonei roșii COVID-19, a fost mereu plină în valul patru al pandemiei. Locurile eliberate, de cele mai multe ori prin deces, erau ocupate de pacienți care așteptau în Unitatea de Primiri Urgențe.

În zona roșie există 11 paturi ATI care, spre deosebire de anul trecut, acum sunt ocupate de tot mai mulți pacienți tineri.

„Din septembrie și până acum, din păcate, secția de terapie intensivă a fost plină. Excepție fac locurile care mai apar răzleț.  Avem și cazuri fericite în care pacienții scapă, se întorc la familiile lor, dar din păcate și foarte multe cazuri tragice, care nu mai pleacă din spital. Ca și patologie, din punctul meu de vedere, care am intrat la primul pacient Covid, nu s-au schimbat multe lucruri. În schimb, în acest val au fost dramele și mai mari pentru că era o presiune atât de mare pe locurile libere din ATI. Ajungeau pacienți în stare foarte gravă, la care practic nu mai aveam ce să facem, timp în care, în serviciile de urgențe, era plin de pacienți care aveau nevoie de ajutorul nostru pentru că nu erau locuri în spital și în terapie intensivă. Există mulți pacienți nevaccinați care ajung pe terapie intensivă să își ceară vaccinul în ultima secundă. Sunt mulți pacienți tineri, 40, 50 de ani, avem și decese în cazul unor tineri. Am avut un deces la o fată de 19 ani, familia nu înțelege cum a venit vie și nu mai este vie. Și pacienții cu multe comorbidități. Cei care sunt vaccinați au și multe comorbidități”, a spus dr. Ciprian Gîndac, medic primar ATI.

Va trebui să învățăm să trăim cu această boală, iar singura soluție, care protejează împotriva unor forme severe, este vaccinarea spune medicul. Chiar dacă vor apărea noi tulpini, cel mai probabil se vor dezvolta și alte vaccinuri.

„La început a fost o frică foarte mare. Nu eram sigur că acele costume mă protejează, dar eram decis să risc. Acum consider că nu mai sunt atât de necesare. Eram convins că în două, trei luni se va termina. Din păcate, va trebui să învățăm să trăim cu acest Covid. Vaccinurile care există pe piață acum au eficacitate, dar nu în proporție de 100% știm cu toții, vor exista mutații la care vaccinurile nu vor mai fi eficiente, când tulpina se schimbă se schimbă și vaccinul, ca la gripă. Îmi e greu să spun cât va mai ține sau dacă vom trăi în permanență cu acest virus. M-am vaccinat și cu doza a doua și cu boosterul și voi face și următoarea doză dacă va fi nevoie. Pentru că asta este singura soluție. Dacă cei care se uită la noi au o altă soluție, cu drag aș aplica-o și eu”, a mai spus doctorul Ciprian Gîndac.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/