Toamna, deschisă tinerilor la Teatrul de Vest

proiecte afcn la teatrul de vest resita

„Cabaretul adolescenței” și „Scriem (despre) teatru” sunt proiectele AFCN în desfășurare la teatrul reșițean. Ținta lor este publicul tânăr.

Cele două proiecte finanțate prin Administrația Fondului Cultural Național se adaugă celui câștigat în 2021, fiind deci vorba despre trei proiecte în trei ani. Motiv de bucurie pentru Denisse Moise, actrița teatrului reșițean care a inițiat și coordonează actualele proiecte și care mulțumește AFCN pentru încrederea arătată ideilor Teatrului de Vest.

Prin „Cabaretul adolescenței”, va fi pus în scenă un spectacol de creație colectivă, la care fiecare membru al echipei își aduce un aport egal. Încă din vară, teatrul reșițean a lansat un apel către toți cei care au dorit să trimită propriile povești despre adolescență. În paralel, proiectul a fost promovat în liceele din oraș, prilej perfect pentru a descoperi noi povești ale generației de adolescenți din Reșița. Toate vor constitui punctul de pornire în spectacolul regizat de Mark-Cristopher Demeter, muzica Zoltan Marton, scenografia Alberto Ursache, dramaturgia Cosmin Stănilă, consultant artistic Petronela Ionescu.

Teatrul reșițean a lansat un apel și către tinerii actori din țară care și-au dorit să facă parte din proiect. Peste 30 de actori s-au înscris la selecție, patru dintre ei fiind acceptați în „cabaret”. Este vorba despre Claudia Dinu, Valentina Moghină, Ioana Tănasă și Armand Crișan, actori cu vârste între 23 și 28 de ani, la care Denisse Moise a remarcat, pe lângă talent, o mare deschidere față de tema adolescenței și multă disponibilitate de a contribui la spectacol. Premiera este anunțată pentru finalul lunii octombrie. Proiectul va mai cuprinde ateliere cu adolescenți și o serie de pod cast-uri unde se vor auzi vocile tinerilor cu povești de succes.

Proiectul „Scriem (despre) teatru”, va cuprinde ateliere on-line de scriere creativă coordonate de Mihaela Mihailov, ateliere de critică teatrală coordonate de Doru Mareș și Claudiu Groza, și ateliere de lectură dramatică coordonate de Claudia Dinu și de Ana-Maria Cizler, actriță a Teatrului de Vest. „Ne adresăm elevilor din clasele primare și celor de gimnaziu. Vrem să fie o formă de a apropia publicul tânăr de o piesă de teatru. Îmi doresc să transmit respectul pentru teatru și pentru această meserie foarte grea. Pentru că personajele încep înainte de vorbe iar în spatele lor este un drum lung. Publicul trebuie să fie educat de mic într-un mod corect față de teatru pentru a ști să aprecieze altfel frumosul, să respecte o meserie, oricare ar fi ea”, a spus Ana-Maria Cizler.

Proiectul va fi încheiat prin revista „Vestul dramatic”, a cărei lansare este preconizată la început de noiembrie, când teatrul reșițean aniversează 75 de ani de existență. Colectivul redacțional îi cuprinde pe Anca Bica, Doru Mareș, Daniela Șilindean, Cristina Enescu, Marian Apostol și Irina Ionescu. „Revista va avea și o aplicație și se adresează întregii părții de vest a țării. În paginile ei, vor fi prezente teatrele din Petroșani, Reșița, Deva, Arad, Timișoara, la care se vor adăuga teatrele din Oradea, Satu Mare, Baia Mare. Ne dorim să încurajăm turismul cultural, oferind spectatorilor oportunitățile din zona de vest” a încheiat Denisse Moise. Radioul public reșițean este partener în ambele proiecte și va fi atât gazda pod cast-urilor cât și locul de lansare a revistei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/