TM2021 reia programele culturale. Agenda evenimentelor din această toamnă

picnic iulius1000x100

Asociația Timișoara 2021 a desemnat 15 programe culturale din lista celor pentru care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii. Trei mii de lei au fost alocați pentru cele peste 100 de evenimente și activități care vor avea loc începând cu luna octombrie.

„A fost o perioadă extrem de dificilă, din toate punctele de vedere, însă în acest moment Timișoara Capitală Europeană a Culturii se află într-o perioadă de reorganizare și resetare. În primul rând, criza sanitară a oprit desfășurarea evenimentelor culturale începând cu primele luni ale acestui an. Tot în acest an, asociația s-a confruntat cu diferite frământări interne, la nivelul organizației, care au fost depășite. Lipsa finanțării ne-a oprit să organizăm programele culturale mai devreme, iar acum, odată cu semnarea contractului cu Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, vom demara proiectele care ar fi trebuit să fie începute din primăvară. Este important ca aceste proiecte culturale să aibă o continuitate, deoarece ele mențin memoria colectivă, promovează arta și noile tehnologii, precum și valorile europene și împreună reprezintă esența Timișoarei – capitală europeană a culturii.”, a transmis Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021.

Ca un element de noutate în acest an apar evenimentele de gastronomie sustenabilă, de voluntariat cultural și chiar un program dedicat comunității LGBT. Pe agenda culturală se află proiecte care readuc în prim-plan memorii ale evenimentelor istorice din trecut, precum: Memoriile Cetății, Cămine în Mișcare, Teatrul ca Rezistență și Patrimoniul sub reflectoare. Vor avea loc spectacole din sfera artelor vizuale, a instalațiilor speciale de lumini și sunete, la evenimentele – Contur, Contextul artei din Estul Europei în anii ’60 -’70, Light Up! și Lumini captivante. Multe dintre proiecte vor fi selectate prin apeluri publice.

Din cauza epidemiei de coronavirus, calendarul capitalelor culturale s-a decalat cu un an sau doi, astfel încât Timișoara urmează să își preia titlul primit de Comisia Europeană în 2023, alături de Veszprem (Ungaria) și Elefsina (Grecia).


leader board 728 x 90 px