Vor învăța să facă asta de la artiști în domeniu în cadrul a patru ateliere programate în perioada următoare.
Reșița este punctul de pornire a proiectului „Recycle your technology”, derulat de Whosedi Productions din București cu o cofinanțare de 133.000 de lei din partea Administrației Fondului Cultural Național. Concret, artiștii Dorian Bolca (foto), Sergiu Doroftei, Denis Flueraru și Gheorghe Iosif vor expune lucrări realizate din deșeuri electronice și vor ține fiecare câte un atelier prin care vor învăța tinerii să dea întrebuințări noi aparatelor vechi.
Programul celor patru ateliere este următorul:
▪️19 mai, orele 11:00 – 13:00: atelierul „Artefact sonic, spații sonice” ținut de Gheorghe Iosif este dedicat instalațiilor sonore care combină ideea graffiti-ului cu puterea imersivă a sunetului. Atelierul are scopul de a transforma spațiile obișnuite în medii sonore captivante utilizând playere MP3 ascunse sau camuflate, integrate în electronice reciclate.
▪️25 mai, orele 11:00 – 14:00: atelierul „Sonic Explorations” al lui Denis Flueraru implică crearea unei instalații sonore de către participanți folosind un microfon de contact pe care aceștia îl vor construi în cadrul atelierului.
▪️25 mai, orele 15:00 – 18:00: atelierul „Creating a Theremin” ținut de Sergiu Doroftei în cadrul căruia tinerii vor construi un theremin împreună cu participanții. Thereminul este o instalație de sunet construită prin descompunerea mai multor radiouri și casetofoane.
▪️1 iunie, orele 13:00 – 16:00: atelierul „Lampi dimabile” al lui Dorian Bolca vizează realizarea lămpilor cu intensitate reglabilă din carcase, părți și resturi de electronice vechi.
Lansarea oficială a proiectului va avea loc în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, pe 18 mai la ora 17:00, la Salonul de Artă și Industrie al Artrom Steel Tubes. Salonul se află pe Str. Traian Lalescu, nr. 27, lângă Casa Județeană de Pensii. Vernisajul expoziției celor patru artiști va fi urmat de discuții despre modalități de reciclare a deșeurilor electronice și despre inițiative cultural-educaționale pentru tineri. Invitații, Florin Dincă, Suzana Dan, Alexandra Arnăutu și Ada Lungu vor prezenta modalități prin care aceste proiecte se pot implementa și rezultatele care pot fi obținute.
La fața locului, va fi amenajat și un spațiu dedicat colectării aparatelor electrice de dimensiuni mici și medii, care ulterior vor fi folosite în cadrul atelierelor. Tinerii interesați să participe la ateliere sunt invitați să ia legătura cu organizatorii aici. Expoziția rămâne deschisă până pe 2 iunie putând fi vizitată în weekend între orele 17:00-19:00. Până la finalul anului, va fi prezentată și la Muzeul de Artă Arad, la Centrul Cultural „Apollonia” din Brașov și la Centrul Cultural „Rezidența 9” din București.