Zeci de studenți ai Universității de Vest Timișoara au luat lecții de la cei mai uni, dintre cei mai buni. Oameni de afaceri cu prestigiu, specialiști reprezentativi din mediul de afaceri au adus în prim plan antreprenoriatul și modalitățile de finanțare ale afacerilor prin piețele de capital.
Un alt eveniment important, marca UVT, în parteneriat cu Bursa de Valori București, a adus la masa discuțiilor, studenți dornici să cunoască lumea afacerilor și să își dezvolte propriul business. Ce înseamnă piața de capital, cum te poți lista la bursă, cât de importante sunt caracterul și încrederea atunci când vorbim de un parteneriat, riscurile asumate în afacere, au fost doar câteva dintre punctele forte, atinse de către rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea și Directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, dar și de către președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și antreprenor „Flori de ie”, Cristina Chiriac.
Un alte model demn de urmat în lumea afacerilor este și directorul executiv MedLife, Dorin Preda, prezent, de asemenea, la întâlnire, și care a vorbit audienței despre lecțiile dobândite din greșeli și riscurile asumate în cariera de antreprenor:
„Unui antreprenor îi stă bine atunci când învață din propriile greșeli. Cea mai importantă lecție pe care Medlife a învățat-o, s-a întâmplat în Timișoara. Prima clinică pe care Medlife a deschis-o în afara Bucureștiului a fost la Timișoara. Atunci, timp de trei ani de zile, am înregistrat pierderi consistente, fiindcă nu am înțeles din capul locului că piețele sunt diferite, una este piața din București și alta este în Timișoara sau la Cluj. Atunci, am înțeles că modelul nostru de business trebuie să se schimbe și să-l adaptăm fiecărei piețe din fiecare oraș. Am început să atragem alături de noi medici fondatori de companii medicale, din diverse orașe, medici care ne-au devenit parteneri și împreună cu ei am reușit să construim ceea ce reprezintă MedLife acum.
Trebuie să amintim că încrederea este elementul cel mai important care leagă investitorii de companiile listate la bursă. De aceea am încercat să avem o o abordare proactivă, să nu aducem surprize. Pur și simplu ceea ce spunem aceea să și livrăm”.
Concretizând parteneriatul stabilit la finalul anului trecut între UVT și BVB, dedicat educației financiare, Conferința „Antreprenoriat și finanțare pe piața de capital” a adus în Aula Magna UVT, pentru publicul specializat din centrul universitar, o agendă tematică prin care s-au conexat două dintre cele mai vii subiecte ale economiei reale – antreprenoriatul și finanțarea piețelor de capital. „Lumea de astăzi este un ecosistem care ne cere să fim pregătiți pentru noi provocări, în care spiritul antreprenorial este tot mai important, mai cu seamă pentru soluțiile inovative prin care se dezvoltă finanțarea piețelor de capital. Antreprenoriatul nu este un hobby, nu este ceva care sună bine, ci este o realitate, este o lume economică, este o lume socială competitivă, de la inovare, la dezvoltare și competitivitate care duce la progres și bunăstare. UVT este membră a unei alianțe europene și trebuie să fim competitivi. Modul în care aceste universități europene știu să cultive în studenți valorile antreprenoriatului este fundamental și trebuie și noi să știm să fim competitivi pentru ca și studenții noștri să aibă aceleași oportunități și capacități de învățare și condiții de dezvoltare, ca și studenții europeni, mai ales că mobilitatea educațională în cadrul alianței este foarte mare.” – Marilen Gabriel Pirtea rectorul UVT.
Bursa de valori București și piața de capital reprezintă soluții pentru cei care vor să își facă o companie și vor să o finanțeze. Bursa de valori are două segmente pe care acționează una este ”Aero”, destinată finanțării companiilor de mai mici dimensiuni. În ultimii ani s-a observat un bum al celor care au venit către piața de capital să-și finanțeze activitățile. În 2021, au fost 23 de companii care s-au finanțat și s-au listat pe piața de capital, 23 de proiecte care s-au finanțat prin diverse acțiuni și peste 40 de proiecte care s-au finanțat prin obligațiuni, proiecte de la 1 milion de € până, la 70 de milioane de euro”. La finalul anului 2021, Bursa de Valori București și Universitatea de Vest din Timișoara au încheiat acordul de cooperare pentru educație financiară cu scopul de a promova educația financiară în rândul studenților universității, dar și de a conecta mediul de afaceri din Timișoara, antreprenorii cu modalitățile de finanțare a afacerilor lor prin intermediul pieței de capital. „Această conferință deschide seria de evenimente pe care ne propunem să le realizăm împreună cu Universitatea de Vest în această zonă a țării noastre. Au răspuns invitației și au participat în cadrul evenimentului reprezentanți ai comunității de brokeraj și ai companiilor listate la bursă, specialiști care au adus informații reale despre activitățile bursiere, investiții și antreprenoriat, un real ajutor atât pentru studenții prezenți la eveniment cât și pentru reprezentanții mediului de afaceri. Educația financiară este esențială în rândul tinerilor pentru a se asigura că, în viitor, deciziile financiare și acțiunile pe care le vor întreprinde vor avea o bază solidă pentru succes.”, a declarat Adrian Tănase, Directorul general al Bursei de Valori București.
De ce se sufocă start-up-rile, lipsa informațiilor financiare solide au fost punctele atinse de către Cristina Chiriac, Președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF): „În dinamica vieții antreprenoriale, devin strategice opțiunile de finanțare. Din studiile și analizele cele mai recente, observăm că trei din zece start-up-uri lansate ajung să se „sufoce” în termen de un an, din cauze ce țin de lipsa informațiilor financiare solide. Prin urmare, este vital să ne informăm și să deținem cunoștințe avansate despre instrumentele financiare cele mai competitive, inclusiv despre piața de capital. Iată un motiv suficient de bine cristalizat pentru care această conferință, rezultată din efortul comun al UVT și BVB, să fie un foarte bun punct de referință pentru majoritatea celor care participă astăzi, studenți ce își doresc să construiască viitoare afaceri de succes”.
Finalul dezbaterii s-a încheiat și cu întrebări din partea studenților dornici să-și valideze bagajul de cunoștințe obținut, dar și pentru a primi răspunsuri pentru următorii pași în afacere. S-au schimbat cărți de vizită, s-au descoperit noi informații și s-au închegat idei de succes.
La eveniment au participat specialiștii domeniului, studenți, cercetători, cadre universitare, dar și experți și profesioniști ai domeniului din întreaga comunitate universitară și din comunitatea timișoreană.