Expoziția itinerantă „Permanent World Encyclopedia” își începe parcursul național la Reșița.
Pe simezele muzeului reșițean, vor fi expuse lucrările a 18 artiști emergenți din tânăra generație, a căror perspective variază de la pictura în ulei tradițională până la creații care integrează inteligența artificială. Astfel se oferă publicului reșițean oportunitatea de a explora noi perspective în arta contemporană. Pe durata expoziției, vor avea loc ateliere creative și tururi ghidate, menite să stimuleze implicarea comunității și să familiarizeze publicul cu practicile artistice contemporane. Programul acestora va fi anunțat în timp pe paginile de social media ale platformelor „Arta Prezentului” și „Empower Artists”, inițiatori ai proiectului. Participarea va fi gratuită în limita locurilor disponibile.
„Muzeul Banatului Montan susține și promovează inițiativa artiștilor plastici contemporani prin găzduirea și organizarea de expoziții, ateliere și evenimente artistice. Dorim să conturăm în Reșița un pol al artei contemporane prin fixarea în conștiința publică a faptului că arta joacă un rol esențial în societate”, a spus Livia Magina, managerul muzeului reșițean. Inițiatoarea proiectului, Angela Izvernicean, a remarcat la Reșița marea receptivitate față de inițiativele culturale. „Sprijinirea acestui eveniment important demonstrează angajamentul orașului față de promovarea culturii și conștientizarea rolului vital pe care aceasta îl joacă în regenerarea urbană, dar și în consolidarea identității comunității locale”, a precizat aceasta.
Vernisajul este programat joi, 5 septembrie, la ora 18:00, la Muzeul Banatului Montan expoziția rămânând deschisă până pe 29 septembrie. Ulterior aceasta va fi prezentată la Craiova, Brașov și București. Partenerii evenimentului de la Reșița sunt Primăria Reșița, Universitatea Babeș-Bolyai și Agape artă&natură. Proiectul expozițional de la muzeul reșițean este co-finanțat de Primăria Reșița prin programul cultural Granturi R.E.S.I.Ț.A.