Divertismentul nu mai este singurul motiv pentru care copiii stau în fața ecranelor. Din ce în ce mai multe activități și aplicații educaționale au fost create cu scopul de a-i ajuta pe cei mici să-și extindă cunoștințele.
Dacă ești pasionat de laptopuri apple și deții un Macbook Air sau Macbook Pro, suntem aici să te ajutăm cu câteva sfaturi importante pentru a-ți proteja copiii de pericolele din mediul digital.
macOs, sistemul de operare al Apple oferă numeroase funcții de control parental care au menirea de a proteja copiii în mediul digital.
Internetul ascunde numeroase riscuri precum expunerea la conținut neadecvat minorilor sau cyberbullying și poate duce la petrecerea unui timp mult prea îndelungat în fața ecranelor.
Programele de control parental ajută prin filtrarea conținutului și restricționarea website-urilor cu conținut periculos. Mai mult, poți afla exact cât timp petrece cel mic în fața laptopului și care sunt activitățile sale online. Tot prin intermediul controlului parental poți seta limite sănătoase de utilizare și gestiona eficient timpul pe care copilul tău îl petrece în mediul digital.
Primul pas este să creezi un cont dedicat pentru copil, pentru a te asigura că setările se aplică specific pe acesta. Este important ca, la rândul tău, să deții un cont separat prin care să monitorizezi activitatea de pe contul celui mic. Iată mai jos pașii:
Pentru a activa și configura controlul parental prin intermediul Screen Time, trebuie să faci următoarele acțiuni:
Unele aplicații pot avea rol educativ și îți pot ajuta copilul să se dezvolte într-un mod plăcut și interactiv. În schimb, multe alte aplicații destinate divertismentului nu vin după sine cu plus valoare, astfel că poți alege să limitezi timpul de acces prin pașii de mai jos:
Recomandarea noastră este ca aplicațiile destinate jocurilor să nu depășească zilnic un timp de acces mai mare de o oră.
Conținutul neadecvat se regăsește prin multe cotloane ale internetului și este bine să știi cum poți să-ți protejezi copilul de informații și imagini dăunătoare. Iată cum poți aplica filtre pentru anumite site-uri:
Pentru a preveni interacțiunile cu grad de risc, folosește cu încredere limitările de comunicare:
Stabilește perioade bine definite de inactivitate, pentru o folosire adecvată a mediului digital:
macOs oferă și alte funcții menite să îmbunătățească securitatea. Pentru navigare sigură, browserul tău Safari are funcția de avertizare site-uri frauduloase, pentru a proteja copiii de phishing. De asemenea, poți restricționa descărcarea anumitor aplicații cu conținut nepotrivit prin setări specifice în App Store. Nu uita nici să activezi partajarea locației pentru a putea monitoriza locul exact în care se află copilul tău.
Mai presus de toate, pentru o experiență digitală plăcută și sigură, înainte de a accesa setările Macbook-ului, începe o discuție sinceră și deschisă cu copilul tău. Pentru a-l proteja de pericolele mediului digital, este important ca acesta să fie informat și conștient de riscuri. Nu ocoli dezbaterile delicate și nu ezita să detaliezi potențialele probleme care se ascund în spatele unor conturi aparent inofensive, link-uri care par în regulă sau chat-uri dubioase.
Asigură-l că ești acolo pentru orice nelămurire, întrebare sau curiozitate. Un copil bine informat își poate dezvolta în timp capacitatea proprie de gestionare a timpului petrecut pe internet.