Timișul devansează Clujul la salarii și ajunge pe locul doi în țară

chirii mici la timisoara

Timișul se situează pe locul doi la nivel național între județele cu cele mai mari salarii medii nete din România, arată o analiză publicată de Ziarul Financiar, care are la bază date ale Institutului Național de Statistică. 

Potrivit analizei ZF, salariul mediu net în județul Timiș a ajuns, în aprilie 2024, la 5.989 lei, cu 16,1% mai mult față de perioada similară a anului 2023. Spre comparație, la Cluj, în aprilie, salariile au fost de 5.943 lei, iar la București – 6.713 lei.

CITEȘTE ȘI: Timișoara, pol de dezvoltare economică în viitor. Avantajele regiunii Vest 

De ce e Timișul tot mai sus?

Jurnaliștii publicației economice arată că în urmă cu patru ani, salariile din Cluj erau cu 6% mai mari decât cele din Timiş. În ce privește capitala – dacă în 2020 salariile erau cu aproape 26% mai mari decât cele din Timiş, acum sunt cu doar 12% peste. Experții din zona de recrutare și consultanță au identificat mai multe motive pentru care salariile din Timiș înregistrează o creștere accelerată.

„Clujul s-a dezvoltat mult pe zona de IT și de aceea salariile erau mai sus. După pandemie, lucrurile în IT au început să se reașeze, mai ales de când a intrat și inteligența artificială. Astfel, s-au regândit efectivele de personal de care aveau nevoie companiile. În Cluj au dispărut multe locuri de muncă, anul trecut și anul acesta, s-au disponibilizat foarte mulți oameni, peste o mie, dintre cei cu salarii mari, din sectorul IT. Și asta ar putea să impacteze media statistică. Pe când în Timișoara, companiile vechi s-au dezvoltat în timp, foarte mult organic, au construit centre tehnologice de cercetare, au mai venit și companii de servicii, în ultimii ani, care au crescut tot așa, organic. Sunt genul de investiții pe termen mai lung și atunci creează locuri de muncă mai stabile.”, a declarat pentru expressdebanat.ro Carmen Mazilu, Corporate Sales Manager la compania de recrutare și consultanță Gi Group România.

Pe măsură ce se dezvoltă companiile, cresc și salariile, a mai spus Carmen Mazilu: „În Timiș, contează cât e de stabilă industria care creează locuri de muncă, iar industria de producție și cea a serviciilor sunt mai stabile decât cele de outsourcing sau IT. Pe măsură ce se dezvoltă companiile din Timiș, cumva poate nu în aceeași măsură și disponibilitatea candidaților, apare o oarecare competiție și trebuie să crească și salariile. Aici, în special pentru vorbitorii de limba germană au crescut foarte mult salariile, nu neapărat la companiile de sorginte germană, ci la cele care deservesc clienți germani. Cred că Timișoara poate să mențină trendul, în raport cu Clujul, cel puțin până anul viitor.”

Timișul s-a dezvoltat în ultimii ani, spun și autoritățile, iar mediul privat performant este unul dintre principalele avantaje ale județului.

„Județul Timiș este cel mai performant județ al țării din punct de vedere economic. Mă refer în principal la vârful performanței economice, exporturile pe care le reușește fiecare județ. Anul trecut, România a exportat de 93 de miliarde de euro, iar mai mult de 10%, aproape 9,4 miliarde, exportă județul Timiș. Clujul, de exemplu, a exportat de 2,8 miliarde. Avem și un sold pozitiv, adică am exportat de 9,3 miliarde și am importat de 8,4 miliarde, deci am adus bunăstării țării aproape un miliard de euro în plus și nu în minus, cum fac de fapt și Bucureștiul și Clujul și toate celelalte județe mari cu care să spunem că noi am fi în competiție, care aduc deficit României. Ori Timișul, pe lângă faptul că are cea mai mare cifră de exporturi, are și un balans pozitiv.”, a explicat, recent, subprefectul Ovidiu Drăgănescu. 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/