Timișorenii, față în față cu maestrul budist Markus Getzner – invitat să susțină o conferință despre impermanență

calugar budist markus

Timișoara va găzdui, în anul titlului Capitalei Europene a Culturii, o conferință susținută de sculptorul Markus Getzner, care a primit inițierea de călugăr budist în anul 1994 de la Venerabilul Lati Rinpoche, unul dintre consilierii filozofici ai lui Dalai Lama. 

Călugărul budist Markus Getzner va conferenția în fața timișorenilor în 24 martie, de la ora 12, la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest, la invitația artistului vizual Livia Mateiaș.

„Am invitat în Timișoara un sculptor de origine austriacă, a terminat Academia de Arte la Viena – secția Sculptură, o personalitate absolut deosebită. Este vorba despre un călugăr budist, venerabilul Markus Getzner, care va veni în Timișoara în data de 24 martie, de la ora 12 și va susține o conferință la Facultatea de Arte și Design. Tema conferinței va fi impermanența, o temă care este prezentă în creația venerabilului Markus Getzner. Cu siguranță va fi o întâlnire interesantă, deosebită și datorită dublei sale calități, de artist și de călugăr. Intrarea va fi gratuită.”, a declarat Livia Mateiaș.

Artista pregătește, tot pentru acest an, o expoziție personală în care vor fi prezentate creații legate de arta de inspirație cosmică. „Vernisajul va fi în data de 4 mai. Pe lângă asta, anul acesta voi participa din nou la o tabără pentru copii în Elveția, la o mănăstire budistă, la cel mai mare centru de studii tibetane din Europa, unde se organizează o tabără internațională pentru copii care doresc să descopere un mod de viață și ceea ce înseamnă budismul, modul acesta de viață echilibrat și în armonie cu noi și cu tot ceea ce ne înconjoară. Acolo voi ține ateliere de pictură, la fel ca anul trecut.”, a mai spus Livia Mateiaș.

creatii livia

Livia este de părere că prin alegerea evenimentelor organizate în anul titlului, participanții ar trebui să se îmbogățească cu „descoperiri noi pentru ei și spiritul lor”: „Cred că asta e cea mai mare miză, ca prin evenimentele la care participă, fiecare persoană a orașului să își descopere noi talente și valențe cu care spiritul lor rezonează. Și da, dincolo de experiențele care vin și pleacă, să se schimbe ceva în noi, să aibă un impact pe termen lung și asta poate fi și legat de modul de viață, să fim mai atenți poate la felul în care consumăm, să respectăm resursele pe care le avem la dispoziție și să știm să ne bucurăm de viață, de ceea ce ni se oferă și de evenimentele la care putem să participăm, să le împărtășim cu ceilalți.”

În ceea ce îi privește pe actanții culturali, anul titlului, consideră Livia, le va oferi experiență în a crea noi evenimente, unele la scară mare care poate nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi avut loc programul Capitala Europeană a Culturii: „Cu siguranță va fi ca un bulgăre care va atrage după sine alte dezvoltări ulterioare atât pentru publicul din Timișoara, cât și pentru regiune.” 

Sursă foto: rabten.ro, Facebook/Livia Mateiaș

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/