Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a marcat Ziua Bibliotecarului. Studenți și cadre didactice au îmbrăcat, pentru o zi, haina de bibliotecar.
Cei care au fost „stăpânii cărților” pentru o zi au aflat cum se fac cardurile de acces, cum se caută în catalogul electronic, cum se fac împrumuturile la self-check sau cum se accesează bazele de date.
Chiar și rectorul UPT, Florin Drăgan, a îmbrăcat tricoul cu „Astăzi eu sunt bibliotecarul tău”, surprinzându-i pe studenți prin apariția la pultul de înregistrare de la Biblioteca UPT.
Biblioteca UPT a fost organizat și workshop-ul „Digitizare și depozit digital”, adresat tuturor bibliotecarilor din județul Timiș, urmat de o vizită la Departamentul de Mecatronică al Universității Politehnica Timișoara, unde are loc procesul de digitizare a cărților.
Evenimentul a avut rolul de a sublinia importanța digitizării, dar și munca uriașă din spatele acesteia. În Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, digitizarea a început în 2019, iar de atunci, peste 5.500 de titluri au ajuns în Depozitul Digital, însumând circa un milion de pagini.
În prezent, Biblioteca UPT are în depozite peste 350.000 de titluri de carte. Digitizarea unei cărți presupune scanarea și prelucrarea documentului, astfel încât să poată fi utilizat. Procesul se realizează cu tehnologia actuală și durează 4 ore.
Ideea marcării Zilei Bibliotecarului și a Zilei Mondiale a Cărții în 23 aprilie a venit din Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe și sunt comemorați Miguel de Cervantes și William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, iar bărbații cărți.