Sinagoga din Cetate va găzdui o nouă expoziție cu lucrări semnate de Veronica Taussig, artistă cu legături foarte personale cu Timișoara și cu sinagoga.
Născută în Timișoara la 1948, într-o familie pasionată de artă, Veronica a părăsit România pe când avea doar 12 ani. A revenit apoi doar în trecere, ea trăind și lucrând de multă vreme în Viena. Debutul ca artist l-a avut după ce a împlinit 60 de ani.
Anul trecut, când a ajuns la Timișoara, a intrat în Sinagoga din Cetate, proaspăt redeschisă după renovare, și și-a amintit vremurile în care venea cu mama și bunica aici. Și-a spus atunci că ar fi locul perfect pentru a avea o primă expoziție în Timișoara, așa că a contactat-o pe Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreiești, pentru a-i prezenta această idee. Au stabilit o întâlnire și când a intrat în biroul Lucianei Friedmann, Veronica Taussig a fost întâmpinată de o figură familiară. Dintr-un portret de pe perete o privea, așa cum o făcuse cu decenii în urmă, chiar străbunica Ida Färber.
„Este o mare bucurie pentru Comunitatea Evreiască din Timișoara să fie gazda acestei expoziției semnate Veronica Taussig, în superba Sinagogă din Cetate. Pentru cineva care a plecat din orașul natal încă de pe vremea când era copil e ca o călătorie în timp. Mergând pe urmele familiei, Veronica Taussig a redescoperit școli, străzi, parcuri, care ies încet-încet la lumină din amintirile încețoșate din copilărie. Unul dintre scopurile principale ale Comunității Evreiești din Timișoara este să păstreze moștenirea evreiască, dând tinerei generații șansa să cunoască și să prețuiască tot ce au lăsat cei de dinainte. Suntem foarte recunoscători că, prin arta ei, Veronica Taussig construiește un pod între trecut și prezent, între Timișoara și cei care au plecat de aici în lumea largă.”, a spus Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreiești din Timișoara.
Veronica Taussig lucrează exclusiv într-o lume a abstractului. Lucrările, realizate din poliuretan, aluminiu lăcuit și oțel, sunt influențate de tradiția constructivistă, dar includ, uneori, forme aproape organice. Artista duce de la distanță un dialog cu artiști precum Henri Matisse, Hans Arp, Katarzyna Kobro, Władysław Strzemiński, El Lissitzky, Alexander Calder.
„Rădăcini & Reflecții / Roots & Reflections” by Veronica Taussig va avea vernisajul în 10 august, de la ora 18, la Sinagoga din Cetate, situată pe strada Mărășești 6. Expoziția va putea fi vizitată până în 10 septembrie între orele 11 și 18, cu excepția zilelor de sâmbătă și luni.