Timișoara. Zilele Culturale Maghiare, sărbătoare spectaculoasă în anul Capitalei

zilele culturale maghiare din timisoara
po 1000x100px (3)

Patru zile de sărbătoare îi așteaptă pe timișoreni și turiști, în anul Capitalei Europene a Culturii, la Zilele Culturii Maghiare. Pe lângă concerte și evenimente culturale menite să sublinieze diversitatea în comunitate, participanții vor avea la dispoziție produse autentice din gastronomia maghiară și multe lucruri meșteșugite. 

Cea de-a VIII-a ediţie a Zilelor Maghiare din Timişoara are loc în perioada 21-24 septembrie în Piața Victoriei și în Piața Libertății. Festivalul vine cu trupe pop-rock din Ungaria şi Ardeal, muzică şi dansuri populare ungureşti, ateliere și programe pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, sport și spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria şi Timişoara.

„Noutatea este legată de faptul că programul începe de miercuri, de fiecare dată începeam joi. Durează cu o zi mai mult festivalul. Începem cu deschiderea la Opera Română pe care anul acesta o va ține Teatrul Maghiar din Timișoara. În afară de aceasta, Piața Libertății va acomoda foarte multe concerte, vor fi foarte multe evenimente afară. Vor fi activități culturale, literare, degustări de vin și bere în interior. Echipa Losonczy, lângă Muzeul Banatului, va avea foarte multe programe – jocuri istorice, mâncare, lucruri foarte interesante. Și vom avea în fiecare zi câte un concert, deci vor fi patru concerte mari.”, a declarat Tamas Peter, consulul onorific al Ungariei la Timişoara, președintele Asociației Bastion – Varbastya din Timişoara, asociație care organizează evenimentul.

tamas peter, consulul onorific al ungariei la timişoara, președintele asociației bastion varbastya din timişoara, asociație care organizează zilele culturale maghiare la timisoara

Vor fi două scene amenajate: una mare în Piața Victoriei unde vor concerta Vincze Lilla, Deak Bill Gyula, Republik  și Budapesta Gypsy Symphony Orchestra, cea de-a doua găzduită de Piața Libertății, spațiu în care, de altfel, vor fi și 76 de comercianți cu produse 100% autentice. Tot aici va fi o zonă dedicată copiilor.

„Cei mai mulți comercianți vin din Ardeal. Pentru noi a fost întotdeauna important să arătăm valorile și cultura maghiară din Ardeal, dar și din Timișoara, și din Ungaria. Deci și regiune, și țară-mamă. Tot așa este și în zona de gastronomie.”, a mai spus Tamas Peter.

1000x200 dacus 02

Zona gastro va fi amenajată în parcarea de la Modex din Piața Victoriei. Participanții vor putea gusta celebra pizza secuiască, vor avea la dispoziție bere artizanală și vin unguresc.

rita metz, director de program zilele culturii maghiare la timisoara

„Vor fi trei firme care prepară la fața locului mâncare la ceaun și diverse bunătăți tradiționale maghiare. Vom avea bere artizanală, pălincă artizanală, kurtos kalacs, langoși, clătite ca la mama acasă, iar noutatea va fi pizza secuiască. Se va face la fața locului în niște cuptoare mari. În Piața Operei vom amenaja un loc pentru vinuri, tot aici vin reprezentanții orașelor Bekescsaba, Szeged, Gyula și Mako. În incinta Teatrului Maghiar vor fi multe programe culturale, prezentare de carte, teatru și altele. Anul acesta nu vom avea trenuleț turistic, dar cei mici vor avea posibilitatea să se plimbe în caleașcă trasă de ponei.”, a spus Rita Metz, directorul de program al evenimentului.

Organizatorii estimează că evenimentul va aduna, în cele patru zile de desfășurare, peste 130.000 de vizitatori. Costurile festivalului se ridică la 120.000 de euro.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px