Turul ciclist „Bartók” intră într-o nouă etapă, după ce organizatorii au obținut o finanțare europeană, printr-un proiect transfrontalier Ungaria-România. Pe lângă turul ciclist Timișoara-Szeged, ajuns la ediția a patra, proiectul include și evenimente prin care sunt promovate investiții în infrastructura velo, sănătate și turism.
Evenimentul central al proiectului transfrontalier este Turul Cultural Ciclist Bartók, inițiat de Asociația Bastion Timișoara, în 2022. Anul acesta, turul va fi organizat în perioada 30 mai – 1 iunie.
„Ne așteptăm la o participare numeroasă, 200 de bicicliști. Noi îi încurajăm să participe și pe cei care nu sunt profesioniști. Încercăm să oferim facilități extra pentru cei care nu sunt din Timișoara și care nu au posibilitatea să pedaleze 130 de km până la Szeged. Vom avea microbuze și mașini care transportă bicicletele. Așa că cei care vor să participe doar pe un segment al turului, de exemplu din Timișoara până la Sânnicolau Mare, vor avea posibilitatea să facă asta și vor fi sprijiniți cu transport să ajungă la Timișoara, eventual să meargă la Szeged și a doua zi să fie aduși înapoi în Timișoara.”, a declarat Kása Zsolt, manager de proiect.
Startul festiv va fi dat în 30 mai și include o ședință tehnică; participanții își vor putea ridica pachetele de start de la Centrul Reformat Noul Mileniu. Prima etapă a turului va avea loc în 31 mai, pe ruta Timișoara-Szeged (cursa de cronometrează până la Kübekháza). Etapa a doua e programată pentru 1 iunie – ruta Szeged-Timișoara (cursa se cronometrează pe ruta Kübekháza – Băile Călacea; se cumulează timpii din cele două etape și se premiază la final). Detalii despre cursă și înscrieri, aici: www.raceday.ro.
Prin proiectul transfrontalier „Bringa”, finanțat de UE, prin fondul Interreg, cu 166.635 de euro, promovarea ciclismului se extinde dincolo de tur, timp de un an, și la alte evenimente: workshop-uri și festivaluri de anvergură.
„La festival, decidem până în iunie care, vrem să prezentăm acele rute turistice care vor fi dezvoltate în cadrul proiectului. De exemplu, vom avea un tur explorator în care o să mergem cu profesioniști în diferite locații din jurul orașelor Timișoara și Szeged și vom promova acele posibilități de tururi de scurtă durată: pornind din Szeged să meargă într-un anumit oraș sau la un anumit obiectiv turistic și să se întoarcă. Deci vor fi stabilite mai multe tururi de o zi la care pot să participe ori familii ori grupuri de prieteni, care pornesc din Timișoara și din Szeged și care pot fi făcute într-o zi. Vom dezvolta aceste tururi și un material de promovare pentru acestea”, a mai spus managerul de proiect.
Alături de Asociația Bastion sunt, în acest proiect, Clubul Velocitas și Organizația Sportivă Platan din Szeged.
„La Szeged, cultura aceasta a tururilor și a folosirii bicicletei are o tradiție destul de importantă. Organizăm tot mai multe tururi cicliste în județ, suntem cazați într-o localitate și plecăm în fiecare zi pe alt drum turistic, către altă destinație.”, a explicat Bednár László, președintele PLATAN, organizație sportivă fondată, la Szeged, acum 26 de ani.
În Csongrád nu sunt doar piste pentru biciclete, ci adevărate drumuri pentru biciclete. Peste 100 de kilometri. „Ne mândrim cu faptul că orașul Szeged este un vârf de lance în ciclism. Mă refer la cei care folosesc zilnic bicicleta pentru deplasare. Depășim cu mult numărul celor care pedalează în capitală și cred că, în Ungaria, poate doar Békéscsaba și Gyula sunt comparabile cu noi, din acest punct de vedere. Și toată această dezvoltare la Szeged a început acum mai bine de 20 de ani. (…) În Csongrád-Csanád sunt mai mult de 100 km de drumuri pentru biciclete. Pe lângă acestea mai sunt pistele, dar rețeaua e în dezvoltare continuă”, a declarat Csáki Béla, vicepreședintele județului Csongrád-Csanád din Ungaria.
Spre comparație, județul Timiș are astăzi 46,9 kilometri de piste pentru biciclete, din care 37 sunt pe digul râului Bega, pe traseul Timișoara – Zrenjanin. Mai sunt două piste: Timișoara-Moșnița Nouă – de 4 km și Timișoara (CTM) – Giarmata(A1) DJ 691 – 5,9 km. La acestea se adaugă pistele efectuate de UAT-urile din județ.
ANUNŢ DE PARTICIPARE la procedura de selecție a proiectelor din domeniile cultural – artistice și de tineret pe anul 2025 1. Județul Timiș face cunoscută intenția de a atribui contracte...
Un nou program de finanțare sprijină dezvoltarea mediului de afaceri local, prin acordarea de fonduri pentru IMM-urile nou-înființate în județul Caraș-Severin. Inițiativa se adresează atât firmelor care și-au înregistrat...
Renumitul caricaturist lugojean Cristi Vecerdea-CRIV a aniversat anul acesta, la 1 aprilie, 46 de ani de carieră artistică, dedicată în totalitate desenului satiric. Înzestrat din naștere cu un mare...
Întreprindere socială deschisă în Parcul Copiilor din Timișoara
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2025 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281