Noul spital municipal din Timișoara; contract semnat cu Banca Mondială

primaria timisoara realizeaza un nou spital municipal

Primăria Timișoara plătește 250.000 euro celor de la IFC, parte a Băncii Mondiale, în vederea elaborării documentațiilor necesare construcției noului spital municipal.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, și Mehita Fanny Sylla, manager regional al Băncii Mondiale, Corporația Financiară Internațională (IFC), au semnat, joi, acordul pentru realizarea noului spital municipal.

Astăzi semnăm contractul cu IFC, un contract care ne va aduce un nou spital municipal în Timișoara. Nu mai vrem ca și următoarea generație de timișoreni să vină la spital și să se plimbe între secții în Timișoara. Avem 14 secții în Timișoara, multe dintre ele în clădiri vechi, care n-o să mai prindă nicio acreditare și de aceea avem nevoie de acest spital nou. Din punctul nostru de vedere, după mai mulți ani de cercetare, de a cântări diferite variante, acest acord este singura noastră șansă să vedem cu adevărat un nou spital municipal funcțional în următorii zece ani. Am ales să mergem pe o variantă care a fost testată cu mult succes în multe, multe alte țări. Acest model este un parteneriat public-privat. Asta înseamnă că vom căuta cu ajutorul IFC o companie privată care își asumă construcția și dotarea acestui spital și prima tranșă de bani pentru municipiu va trebui transferată abia în ziua în care primim cheia”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a explicat că, în baza acordului semnat joi, IFC va realiza, în următoarele luni, un studiu de prefezabilitate, care va defini numărul exact al paturilor și costurile estimate.

Din cifrele pe care le avem acum, vorbim cel mai probabil, în prima etapă, despre un spital cu 300 – 400, poate 500 de paturi și costuri în jur de 120 milioane de euro. Acest studiu va fi aprobat din nou în consiliul local și în următoarea etapă IFC și experții vor elabora un studiu de fezabilitate”, a detaliat edilul-șef.

Noul Spital Municipal Timișoara va fi construit în zona de nord a orașului, pe Calea Torontalului.

După ce se va finaliza studiul de fezabilitate, care iar va fi aprobat de consiliul local, vom face licitația. Construcția în sine ne așteptăm să dureze între trei și patru ani. În total, este realist ca în cinci, maxim șase ani, să putem deschide porțile noului spital. Asta înseamnă că vom comasa mai multe secții care acum sunt împrăștiate în tot orașul într-o singură locație, într-o primă etapă, și cel mai probabil, în următoarea etapă, următoarea generație de decidenți locali va decide să mute și restul locațiilor acolo. Cel puțin terenul permite și este gândit pentru o eventuală etapă a doua în care mutăm și celelalte secții care nu încap în acest prim spital”, a explicat Dominic Fritz.

În baza acordului semnat joi, IFC va primi de la Primăria Timișoara 250.000 euro, plus un „onorariu de succes” în valoare de 1,25 milioane de euro, care va fi plătit de firma privată care va dori să realizeze noul spital.

Acest proiect al spitalului din Timișoara este primul parteneriat public-privat care va fi implementat în România. Sunt foarte mândră pentru această viziune a municipalității din Timișoara. Acest contract pe care-l vom semna azi va confirma serviciul pe care-l vom face municipalității. Mai precis, structurarea proiectului prin studiul de prefezabilitate. Cu toți experții vom găsi cea mai bună soluție care va consolida unele servicii medicale pentru a permite populației Timișoarei să aibă aceste servicii asigurate printr-un echipament modern și, totodată, să permită personalului medical să se concentreze pe serviciile medicale pe care le vor asigura. Pentru noi asta înseamnă că vom aduce cele mai bune oportunități pentru serviciile medicale, pentru a permite municipiului să aleagă cea mai bună tehnologie și cei mai calitativi operatori privați. Aducem municipiului Timișoara o expertiză internațională și îi vom asista de-a lungul întregului proces pentru desemnarea operatorilor privați care vor construi spitalul”, a declarat Mehita Fanny Sylla, din partea IFC.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/