Timișoara, pol de dezvoltare economică în viitor. Avantajele regiunii Vest

stiri din timisoara pol de dezvoltare economica
stiri Timisoara si Resita dacus 05 iulie 2024

Capitala Banatului se va dezvolta semnificativ în viitor și va reprezenta un pol de creștere economică consistent pentru economia românească, peste media a ceea ce se va întâmpla la nivelul întregii țări, susțin specialiștii.

„Cred că zona Timișoara va fi un pol de creștere economică în viitor. Se va manifesta acest megatrend post pandemie de divergență. Timișoara va fi un pol de creștere fiindcă se va dezvolta și va absorbi din județele alăturate. La fel ca atracția gravitațională, va atrage bogăție și va fi un pol de creștere economică consistent pentru economia românească. Peste media a ceea ce se va întâmpla la nivelul întregii Românii. Acesta este trendul și evident că antreprenorii vor putea beneficia de această evoluție peste medie pe care o putem întâlni în câțiva poli de creștere economică pe care România îi are.”, a declarat pentru expressdebanat.ro Lucian Anghel, director general adjunct și economist șef Libra Bank.

Economistul șef al băncii a enumerat câteva dintre avantajele pe care regiunea Vest le are:

„Ai nevoie de know how, de oameni, de acces la finanțare, poziția geografică este foarte importantă și, evident, punctul de pornire este iarăși foarte ridicat. Toate astea se intersectează aici și există un mediu de business foarte dezvoltat, super competitiv; au venit foarte mulți străini și au dezvoltat, creează o mare competiție aici și pot dezvolta în continuare foarte mult. Spre deosebire de alte zone din țară pe care nu aș dori să le menționez, creșterea de aici va fi peste media a ceea ce se va întâmpla la nivelul României. Lucrul acesta trebuie întreținut astfel încât să devină un pol regional, să extindă România, să se poată extinde la nivel regional depășind granițele României.”

publicitate Timisoara banner maxagro

Bunăstarea, conectată cu educația financiară

Românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ce privește nivelul de educație financiară. Studiul Standard & Poor’s realizat în urmă cu cinci ani arată că 3 din 10 români aveau un grad de educație financiară, cel mai bine situându-se cetățenii din țările scandinave. În opinia lui Lucian Anghel, înțelegerea mai bună a fenomenelor economice și financiare conduce la creșterea bunăstării comunității.

„Acest grad de educație financiară influențează toate activitățile. E o corelație între nivelul de trai, bunăstarea pe care o ai și gradul de educație financiară. Cu cât gradul de educație financiară este mai mare, cu atât și nivelul de bunăstare este mai mare.”, explică Lucian Anghel. „Educația financiară are un impact pozitiv pe termen foarte lung. Nu apare mâine efectul, nici poimâine. (…) În Germania și Austria, fiecare copil are o pușculiță în care strânge fise și la un moment dat se duce și le schimbă la bancă și face un cont. E obișnuit să economisească de mic. Educația financiară așa se face, din primii ani de viață. Nu doar în România, peste tot în lume, nu se fac ore de educație financiară atât de multe câte ar trebui, deși sigur vom avea de rezolvat probleme de natură financiară în viață: luăm sau nu un credit, ne permitem sau nu o mașină sau apartament, sunt lucruri care au legătură cu educația financiară. Toate acestea ne influențează deciziile financiare, de aceea e foarte important să – toți suntem implicați în astfel de proiecte în care încercăm să transferăm cât putem de mult din ce am învățat către generațiile următoare astfel încât să ne fie tuturor mai bine”, a conchis economistul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/