Timișoara, oraș partener într-un proiect transfrontalier de aproape un milion de euro

Energia electrică va fi folosită eficient, iar în Banat va fi ridicată prima clădire inteligentă. Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele care trebuie îndeplinite în cadrul unui proiect din care face parte și Timișoara.

„Smart and Sustainable Energy Consumption” este numele proiectului transfrontalier România-Serbia, din care face parte și orașul de pe Bega în calitate de partener. Parteneriatul are ca scop atingerea obiectivelor „20-20-20” din pachetul energie și climă a Uniunii Europene. Printre altele, trebuie promovată energia durabilă, iar autoritățile locale trebuie să își îmbunătățească modul în care este folosit curentul și să utilizeze surse de energie regenerabilă. 

Proiectul este realizat în parteneriat cu orașul Zrenjanin în calitate de beneficiar principal și cu Agenția Regională pentru Dezvoltare Socio-Economică – Banat din Serbia, Municipiul Timișoara și Clusterul de Energii Sustenabile din România. Perioada de implementare se va încheia în primăvara anului 2021.

„Proiectul prevede construirea primei clădiri inteligente din Banat și înființarea unui Centru Regional pentru Eficiență Energetică – Banat în Zrenjanin, elaborarea unui Plan director pentru energie durabilă pe teritoriul districtului central al Banatului, desfășurarea cercetărilor și colectarea datelor privind eficiența energetică pentru clădirile și facilitățile publice, o serie de instruiri pentru diferite grupuri țintă, precum și acțiuni pilot în școlile din unitățile de învățământ liceal din Zrenjanin și Timișoara, toate menite să apropie generația tânără, prin informare și educație, de conceptul de energie durabilă și economie de energie.”, au transmis reprezentanții Primăriei Timișoara. 

​​​​​​Valoarea proiectului este de 852.001,50 de euro pentru activitățile planificate de pe ambele părți ale frontierei.  Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană (85%) şi cofinanţat de Guvernul României (13%) şi de partenerii din proiect (2%), prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.