Timișoara, magnet pentru oamenii de afaceri. Cum atragem și turiști?

aeroport timisoara

Datele companiilor aeriene indică faptul că peste 80% dintre cei care ajung în Timișoara cu avionul au interese de afaceri în zonă, nu vin aici pentru petrecerea timpului liber sau vizitarea obiectivelor din județ. Directorul Aeroportului Timișoara spune că, în perspectiva anului 2023, când orașul va fi Capitală Europeană a Culturii, pentru atragerea turiștilor în zonă e necesară o promovare corespunzătoare. 

Mai sunt 10 luni până când Timișoara preia oficial titlul de Capitală Europeană a Culturii. Doar o promovare eficientă peste hotare a acestei informații îi poate face pe străini să ne și viziteze anul viitor. Cifrele de acum nu arată deloc îmbucurător, din această perspectivă: peste 80% dintre pasagerii care ajung pe Aeroportul Timișoara sunt business. Mai mult, doar 10% dintre ei sunt străini.

„La noi, în general, marea majoritate a traficului este de business. Există și turiști, dar nu într-o proporție foarte mare. Comparativ cu alte destinații, la Palma de Mallorca e evident că sunt turiști. La noi, peste 80% sunt pasageri business. De asemenea, ce pentru noi a fost chiar uimitor, nu am știut că avem așa puțini cetățeni străini care vin. Am avut niște date primite de la companiile aeriene care ne-au uimit, sincer să fiu, peste 90% dintre persoanele care călătoresc sunt români, mai puțini de 10% sunt străini. Asta sperăm să se schimbe în anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Sperăm să crească numărul de pasageri străini. Noi suntem pregătiți pentru o creștere de trafic, sperăm să existe și suntem de acord să participăm la orice demers este necesar pentru a promova Timișoara Capitală Culturală. Cu siguranță se va răsfrânge și asupra noastră, benefic, dacă va crește numărul de străini care vor veni să ne viziteze.”, a declarat Daniel Stamatovici, directorul Aeroportului Internațional Timișoara.

CITEȘTE ȘI: S-a găsit brandul turistic pentru Timiș. Elementele care definesc regiunea și care ar trebui să atragă vizitatorii

Vestea bună este că de la începutul lunii aprilie, traficul va crește pe aeroportul din Timișoara, dar asta doar pentru că restricțiile din pandemie au fost ridicate.

„Noi ne așteptăm la o nouă creștere, însă asta va depinde de alți factori: creșterea cererii pentru companiile aeriene, dacă cererea crește, în mod evident vor crește și numărul de curse. Creșterea va fi semnificativă dacă va fi promovată corespunzător această informație – Timișoara Capitală Culturală – astfel încât să vină cât mai mulți oameni de afară să ne viziteze.”, a mai explicat Stamatovici.

Pe de altă parte, operatorii de turism așteaptă intervenția autorităților responsabile de implementarea proiectului TM2023, mai exact să ia măsuri prin care să fie sprijiniți să aducă turiști aici.

„Promovarea ține puțin de consiliul județean și de primărie. Biroul de Turism al României a participat și va participa la târgurile online și fizice de turism care au fost și vor fi de acum încolo, însă nu există la acest moment facilități care să fie acordate operatorilor de turism ca să îi ajute să aducă clienți. În general, informația că Timișoara va fi Capitală Culturală a adus solicitări din afară, însă trebuie să vedem și cum ajung în România și în Timișoara, pentru că în perioada pandemică zborurile au scăzut cu 80%.”, a declarat Raluca Ungureanu, președintele ANAT Regiunea Vest.

Cei mai mulți dintre pasagerii care ajung pe Aeroportul Timișoara sunt, potrivit directorului Daniel Stamatovici, oameni din Germania, Italia, Franța, Spania, iar din Anglia – doar de la Londra.

Foto: Facebook/Aeroportul Internațional Timișoara

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/