„E atât de frumoasă expoziția Brâncuși de la Timișoara”, spune Luca Niculescu, fostul ambasador al României în Franța, care a vizitat Muzeul de Artă weekendul trecut. Luca Niculescu îndeamnă publicul largă să vină la Timișoara să descopere cele peste 100 de piese care compun expoziția dedicată marelui sculptor român.
Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, fost ambasador al României în Franța, Luca Niculescu povestește că a vizitat deseori atelierul lui Constantin Brâncuși din Paris, însă Muzeul de Artă din Timișoara oferă o altă abordare a lucrărilor sculptorului român.
„Am mers deseori în atelierul lui Brâncuși de la Paris. Un spațiu al luminii, al lucrărilor care stau una lângă cealaltă, al uneltelor care parcă de-abia au fost părăsite, o reconstrucție fidelă a spațiului din Impasse Ronsin. La Muzeul de Artă din Timișoara, este o altă abordare. Operele sunt prezentate una câte una, le descoperi în alveole de catifea, lumina le scaldă individual, tonul e intim, pașii sunt mici, discuțiile sunt șoptite. Recunoști câteva dintre sculpturile de la Pompidou, dar sunt și altele, de la Tate, Guggenheim, Muzeul de Artă din București sau cel de la Craiova. Și nu sunt numai sculpturile. Pentru că Brâncuși era și fotograf și fiecare piesa e însoțită de fotografii. Iar aceasta este una dintre cheile expoziției de la Timișoara. Brâncuși își fotografia operele cu o pânză neagră in fundal, lăsa lumina să ajungă la nivelul pe care îl dorea el înainte de a face poza. Cam așa sunt expuse și la Timișoara, fiecare sculptură cu lumina ei, pe un pat de catifea – iată gândirea Doinei Lemny, curatoarea expoziției și a lui Attila Kim, arhitectul acestui spațiu.”, a scris Luca Niculescu pe Facebook.
Secretarul de stat îndeamnă publicul nu doar să viziteze expoziția, ci și să achiziționeze catalogul acesteia: „Ar fi multe de spus despre expoziție, dar mai bine o vedeți. Pentru că, așa cum indemna Brâncuși, operele vorbesc prin ele însele. «Nu căutați formule obscure, nici mistere. Priviți-le până le veți vedea».”
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este deschisă până în 28 ianuarie 2024 la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Biletele pot fi achiziționate prin rezervarea prealabilă pe site sau direct de la casieria muzeului. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10 – 20. Luni și marți, în 24-26 și 31 decembrie 2023 și 1-2 ianuarie 2024, muzeul este închis. Organizatorii estimează că expoziția va fi vizitată, până la final, de 70.000 de persoane.
Foto: Facebook/Luca Niculescu