Timișoara este un centru important pentru joburile din domeniul ingineriei, iar județul Timiș se distinge ca o regiune cu un nivel salarial în creștere și un cost al vieții echilibrat, ceea ce îl face atractiv pentru angajați, susține Dragoș Gheban, Manager Partner Catalyst Solutions, într-un interviu pentru expressdebanat.ro.
Într-un interviu acordat Express de Banat, Dragoș Gheban, cu o experiență de peste 18 ani în Resurse Umane, Employer Branding și Recruiting Marketing, oferă o perspectivă detaliată asupra factorilor care au contribuit la poziționarea județului Timiș pe locul doi la nivel național, după București, în privința nivelului salariilor.
Timișoara este un centru important pentru joburile din domeniul ingineriei, explică Dragoș Gheban, iar peste 65% dintre companiile care și-au programat pentru acest an angajări la Timișoara au estimat că salariile oferite candidaților vor crește, arată un studiu al Catalyst Solutions.
Potrivit datelor publicate pe hipo.ro, companiile care angajează la Timișoara ingineri cu experiență între 1 și 5 ani oferă salarii nete cuprinse între 6.400 și 9.500 de lei.
De asemenea, specialistul consultat apreciază că una din principalele provocări pentru companiile de aici, în perioada următoare, este să mențină trendul crescător al salariilor oferite.
Reporter: Care sunt principalii factori care au contribuit la creșterea nivelului salarial în Timiș?
Dragoș Gheban: Nivelul salarial actual în Timiș poate fi atribuit dezvoltării anumitor industrii cheie pentru județ, lucru care a permis companiilor să ofere salarii mai competitive pentru a atrage și păstra profesioniștii. Un alt factor poate fi cererea și oferta de pe piața muncii locale; o cerere mare pentru anumite competențe poate duce la o creștere a salariilor în sectoarele respective.
Din studiul Hipo Job Index, realizat în septembrie 2023, cu privire la numărul de joburi disponibile în piață la momentul respectiv, a reieșit că, în Timișoara, procentul de poziții deschise pentru mid-level era semnificativ mai mare față de Cluj-Napoca unde exista un procent cu mult mai mare de joburi entry.
Joburile pentru specialiști vin cu un pachet salarial semnificativ mai mare față de cele pentru segmentul entry-level, iar acest aspect poate fi un alt factor care să fi influențat realitatea curentă din Timișoara cu privire la creșterea salariului mediu net.
R: Care sunt industriile din județ cu cea mai mare influență asupra creșterii salariilor?
D.G.: Timișoara este un centru important pentru joburile din domeniul ingineriei. Alături de inginerie, în Timiș sunt prezente companii multinaționale și locale care activează în IT, Telecom, FMCG, BPO, Audit și Consultanță, Retail, Financiar – Bancar.
Observăm această diversitate a domeniilor de activitate la fiecare ediție Angajatori de TOP. De exemplu, în această toamnă, cel mai mare târg de carieră Angajatori de TOP va avea loc pe 18-19 octombrie, la Centrul Regional de Afaceri, unde vor fi prezenți peste 60 de angajatori activi, companii care au planuri de recrutare și oferă oportunități de carieră în Timișoara. Această concentrare de oportunități reflectă angajamentul Timișoarei pentru o dezvoltare permanentă, atrăgând profesioniști talentați și pasionați. Mediul de lucru din Timișoara este adesea descris ca fiind vibrant și colaborativ, oferind celor care sunt în căutarea unui job șansa de a lucra la proiecte de vârf și de a contribui la tehnologiile viitorului.
Din datele publicate de companii pe site-ul de carieră hipo.ro, intervalul salarial pentru joburile din inginerie în Timișoara se încadrează în intervalul 6.389 RON – 9.584 RON net pentru candidații cu 1-5 ani experiență.
R: Ce rol au multinaționalele în acest trend?
D.G.: Companiile multinaționale joacă un rol semnificativ pe piața forței de muncă din Timișoara. Prezența lor pe piața locală nu înseamnă doar dezvoltare economică pentru Banat, dar și inovație tehnologică și practici de business moderne, având astfel un impact pozitiv pentru dezvoltarea profesională și calitatea vieții.
Din studiile noastre, majoritatea companiilor multinaționalele oferă traininguri și dezvoltare profesională, ceea ce contribuie la creșterea nivelului de competențe pentru forța de muncă locală.
Angajatori de TOP este cadrul perfect prin care candidații pot interacționa direct cu angajatorii și pot explora diverse oportunități de carieră, beneficiile extra-salariale oferite de companiile multinaționale prezente în zonă.
În plus, prezența acestor companii stimulează competitivitatea pe piața locală, impulsionându-le pe cele locale să își îmbunătățească ofertele și să investească în dezvoltarea angajaților.
R: Care este evoluția beneficiilor non-salariale în Timiș, comparativ cu alte județe ale țării?
D.G.: Beneficiile extra-salariale reprezintă o componentă importantă a pachetului de compensații oferit angajaților. Din rezultatele studiului „Piața forței de muncă”, realizat de Catalyst Solutions, putem observa diferențe notabile în ultimii doi ani, în special pentru o parte din beneficiile oferite. De notat sunt schimbările de prioritate pentru acordarea tichetelor de masă, a bonusurilor de performanță, zilelor libere de concediu suplimentar și flexibilitatea în ceea ce privește lucru de acasă.
R: Cum ați traduce nivelul salarial din Timiș, comparativ cu București și Cluj, în termeni de cost al vieții, respectiv atractivitate pentru angajați?
D.G.: Timișul se distinge ca o regiune cu un nivel salarial în creștere și un cost al vieții echilibrat, ceea ce îl face atractiv pentru angajați.
Timișoara, ca parte a județului Timiș, oferă un echilibru între salarii competitive și un cost al vieții rezonabil, ceea ce poate contribui la atractivitatea sa pentru angajați. Din datele noastre, Timișul și Clujul oferă salarii apropiate, iar București rămâne în topul orașelor cu o ofertă salarială medie mai mare. Aceste diferențe reflectă nu doar competiția pe piața muncii, ci și calitatea vieții și costurile asociate.
R: Este Timișul o „destinație pentru carieră”?
D.G.: Din studiul „Piața forței de muncă” desfășurat de Catalyst Solutions în perioada decembrie 2023 – martie 2024, putem concluziona câteva aspecte importante cu privire la numărul de angajări în 2024 pentru companiile care au planuri de angajare în Cluj sau Timișoara. De exemplu, putem observa că în Timișoara, pentru 2024, se estima o creștere semnificativ mai mare a numărului de angajări pe segmentul entry-level (45%) și în rândul specialiștilor (42%).
În ceea ce privește evoluția salarială, companiile care urmau să facă angajări în Cluj, în 2024, au menționat că salariile oferite candidaților în industria din care face parte compania vor scădea, în timp ce 66% dintre companii care urmau să facă angajări în Timișoara au estimat că salariile oferite candidaților vor crește.
R: Care sunt provocările pentru companiile din județ, în perioada următoare, pentru menținerea trendului crescător în ce privește salariile?
D.G.: Companiile trebuie să adopte strategii de compensare care să se alinieze cu așteptările candidaților. Aici ne putem raporta la studiul „Cei mai doriți angajatori din România”, unde avem inclusă întrebarea „Care sunt factorii care îți influențează decizia în alegerea unui angajator?”.
Răspunsurile din acest an au arătat că 75% dintre respondenți aleg pachetul salarial, iar 71% – echilibrul dintre viața personală și cea profesională. 65% dintre candidați își doresc o atmosferă relaxată și prietenoasă de lucru, iar 64% au în vedere pachetul de beneficii.
De asemenea, este esențială o comunicare eficientă a brandului de angajator, pentru a atrage și reține talente.