Timișoara – Capitală Europeană a conviețuirii multietnice | Documentar în anul titlului

timișoara capitală europeană a conviețuirii multietnice daniel mitulescu, paul grec
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

În luna iulie, în orașul de pe Bega va avea loc premiera „Timișoara – Capitală Europeană a conviețuirii multietnice”, un film documentar regizat de Florin Iepan despre Timișoara văzută prin ochii norvegianului Christo Balthazar, nepotul ziaristului și scriitorului Jahn Otto Johansen, autorul cărții „România: O colecție de articole”, decorat de președintele României.

Demersul urmărește să evidențieze bogăția și diversitatea culturilor atât din Europa, cât și din România, respectiv Timișoara, să celebreze trăsăturile culturale pe care europenii le împărtășesc, să crească sentimentul de apartenență al cetățenilor la o zonă culturală comună și să favorizeze contribuția culturii la dezvoltarea orașelor.

În „Timișoara – Capitală Europeană a conviețuirii multietnice” sunt documentate interacțiunea și contribuția la viața socială, politică, economică și culturală din prezent a principalelor etnii din Timișoara, reconfirmându-se tradiția multiculturală a orașului, întărindu-se imaginea de centru multietnic și multireligios funcțional. Demersul este realizat de Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu ONG-ul norvegian Romers Rettigheter.

timișoara capitală europeană a conviețuirii multietnice

Documentarul va vorbi despre tradiții și obiceiuri, dar și despre noile afaceri locale ale celor care s-au stabilit în Timișoara în ultimii 20-30 de ani, despre gastronomia sârbească, meșteșugurile și muzica romă, literatura și teatrul maghiar, dar și despre noile afaceri ale comunităților italiene, fie turcești. Prin promovarea multiculturalismului în artă și tradiții, prin facilitarea dialogului intercultural între principalele comunități etnice din Timișoara și publicul larg, proiectul își dorește să sporească înțelegerea și acceptarea diversității, conștientizarea realităților sociale curente și pe dezvoltarea receptării diversității culturale.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
publicitate in Stiri de Timisoara si Resita gif card de energie dacus 1000x100

Filmul va avea ca punct de pornire povestea lui Christo, nepotul celebrului ziarist norvegian decorat de președintele României în 2014 pentru meritele aduse imaginii României în Norvegia, prin cartea „România: O colecție de articole”. Christo va reface călătoria bunicului său, iar documentarul va prezenta noile realități prin ochii lui.

Premiera în România a filmului va avea loc între 28 și 30 iulie, la Timișoara, în cadrul unui mini-festival în aer liber, ce va include proiecții de film urmate de Q&A-uri, o dezbatere despre minorități si schimbul cultural, incluzând tema imigrației și un târg de produse tradiționale. Ulterior premierei, filmul va putea fi vizionat pe platforme online din România și Norvegia. Detalii despre proiect pot fi urmărite aici și pe pagina de Facebook dedicată.

Proiectul „Timișoara- Capitală europeană a conviețuirii multietnice” beneficiază de 468.548 lei – finanțare nerambursabilă de la Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE și norvegiene.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/