Universitatea Politehnica Timișoara vrea să ofere studenților un campus verde și inteligent. Pregătește investiții de milioane de euro.
Un prim pas este montarea pe acoeprișurile clădirilor pe care le are în patrimoniu a panourilor solare. Sistemul va avea o putere instalată de 1,5 MWh. Proiectul are o valoare de 1,8 milioane de euro, finanțare asigurată de Ministerul Energiei. Clădirile vizate își vor asigura o producție de energie electrică regenerabilă care va acoperi necesarul de consum.
„Ideea unui campus al viitorului, inteligent și verde, a apărut încă înainte de intrarea în anul Capitalei Culturale Europene, când studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism a UPT au venit cu o nouă viziune de dezvoltare a acestuia, în ton cu vremurile de azi. Proiectul de urbanism stabilește două direcții transversale fundamentale prin temele smart și verde necesare a fi aplicate fiecărei propuneri. Propunerile vizează intervenții de la nivelul întregului campus reunit, inclusiv zona căminelor”, a declarat conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Un alt proiect, finanțat prin PNRR, vizează modernizarea completă a căminelor studențești. Pentru început, la căminele 1C și 2C se are în vedere reamenajarea interioară, mărirea spațiului locuibil, transformarea camerelor în module de tip apartament a câte două camere, două băi și o chicinetă.
Se vor reface și instalațiile electrice și termosistemul, în vederea reducerii consumului de energie. Pe lângă panourile fotovoltaice, se vor instala și panouri termice sau pompe de căldură. În ideea de campus verde, și celelalte cămine studențești urmează să fie modernizate, cu prioritate cele cu camere individuale, valoarea totală a investițiilor fiind de peste 4 milioane de euro.
„Sustenabilitatea este unul dintre pilonii de dezvoltare ai universității noastre pentru noul plan strategic 2024-2029. Transformarea Campusului nu se poate rezuma doar la clădiri, ci și la mentalități. În acest sens, a fost derulat proiectul University Students Engaging in Responsible and Sustainable Energy Consumption (USE-REC), care și-a propus să reducă decalajul dintre convingerile studenților și comportamentele lor efective legate de utilizarea eficientă a energiei, consumul responsabil de energie în campus și/sau acasă, prin instruiri, campanii de conștientizare, concursuri și evenimente care consolidează un comportament pro-activ de cruțare a mediului înconjurător.” a declarat conf. univ. dr. ing. Simon Pescari, prorector pe investiții, patrimoniu și dezvoltare sustenabilă al Universității Politehnica Timișoara.
În inima campusului rămâne totuși baza sportivă, care se bucură de o continuă modernizare. După investițiile de la Baza Sportivă 2, finalizate cu refacerea bazinului de înot și a terenurilor sintetice, lucrările la tribuna Știința se desfășoară într-un ritm susținut.
Tribuna prevede și o parcare etajată care reprezintă o primă etapă în planul pe termen lung de transformare a campusului într-un spațiu complet pietonal și care să răspundă nevoilor actuale ale comunității.