După mai bine de zece ani de când s-a început lucrul la noul Plan Urbanistic General al Timișoarei, acesta a fost finalizat, fiind aprobat de către consilierii locali.
În sfârșit, Timișoara are un nou Plan Urbanistic General. Marți seara, în ședința Consiliului Local Timișoara, a fost aprobat noul PUG, la care s-a lucrat mai bine de zece ani.
„După 20 de ani, Timișoara, în sfârșit, are un PUG nou. Ce înseamnă PUG? Plan Urbanistic General și este un fel de reguli generale care stabilesc ce se poate construi și unde. Acest PUG determină, de fapt, felul în care se dezvoltă orașul, unde se construiesc blocuri, unde se construiesc case, unde se refac zone industriale și așa mai departe. Noi, în ultimii 20 de ani, am funcționat după un PUG învechit și de peste zece ani s-a chinuit administrația să rezolve. Eu l-am dus până la capăt, s-a votat în consiliul local și acum avem un PUG. Asta înseamnă că dacă vreți să vă construiți ceva, în foarte multe cazuri nu mai aveți nevoie să mai faceți un Plan Urbanistic Zonal, ci puteți, pe baza acestui PUG, să veniți direct la autorizare. Asta înseamnă că toate procedurile în primărie o să fie mai rapide și asta înseamnă că acum, de fapt, avem o imagine mult mai clară și mai la zi despre cum se dezvoltă Timișoara astăzi și în viitor și, bineînțeles, că toată treaba asta va fi și în formă digitală, ceea ce nu a existat până acum”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Edilul-șef a explicat, la începutul ședinței, faptul că acest PUG este unul învechit, de aceea este nevoie ca el să fie actualizat.
„Acest proiect a văzut trei primari și trei consilii locale și noi suntem cei care acum avem onoarea să ducă acest document la un bun sfârșit, care de fapt este doar un nou început. Un PUG întotdeauna este o fotografie în timp care nu mai corespunde cu realitatea pe teren. Nu este intenția PUG-ului să reprezinte situația exact cum este astăzi. Problema este dacă trece prea mult timp de la ultimul PUG, în cazul nostru 20 de ani, sau zece ani de când s-a început elaborarea. Tocmai de aceea este atât de important să votăm astăzi acest PUG, ca apoi să ne și conformăm noilor legi care spun că în viitor PUG-ul trebuie revizuit cel puțin o dată la trei ani. Asta înseamnă, mai mult sau mai puțin, că de mâine vom începe să revizuim acest PUG”, a detaliat primarul Timișoarei.
Gabriel Almăjan, arhitectul-șef al Timișoarei a explicat faptul că „cel mai important lucru pentru un PUG este să stabilească o viziune de viitor pentru un oraș”.
Ștefan Sandu, consilier local PNL, a luat cuvântul pentru a semnala faptul că noul PUG nu prevede nimic cu privire la soarta căii ferate care străbate Timișoara. „Pentru mine este un document istoric. Acest document a fost dus până la capăt și putem să avem un document care este digital și care se poate adapta”, a precizat Răzvan Negrișanu, consilier local USR.
Pe de altă parte, Andrei Meșter, exclus din USR, a afirmat că „acest PUG va avea nevoie de o urgentă actualizare. PUG-ul este plin de erori, se vede prin amendamentele care urmează să fie făcute pe genunchi, în urma presiunilor publice și incoerent. El, în multe locuri, nu se pupă cu regulamentul local pe urbanism. Deci eu nu-l voi vota azi și cer și colegilor din PNL să susțină un proiect făcut de primarul nostru pentru propria lui imagine”.
Totodată, Lucian Căldăraru, consilier local PNL, a dorit să știe care este planul Timișoarei în privința dezvoltărilor industriale, cu referire la companiile care poluează orașul.
„Suntem la încheierea unei etape sau mai bine zis la începerea alteia, pentru că astăzi, după 11 ani, suntem în situația de a vota acest PUG pe care-l așteptăm cu toții și care, din păcate, are mari lacune. Eu aș spune că PUG-ul este un document viu, e o constituție variabilă a urbanismului, pentru că el totuși reglementează o anumită zonă de dezvoltare urbană. Dar, pe de altă parte, ținând cont de lacunele pe care le are, trebuie să ne gândim că avem obligația să-l îmbunătățim. Ar trebui să începem primul pas în elaborarea unui nou PUG realistic, care să fie actual cu ceea ce este Timișoara azi, ar trebui să o facem prin cadastrarea orașului. dDupă finalizarea cadastrării putem vorbi despre începerea unui nou UG, un nou PUG modern, care să nu mai dureze 11 ani”, a declarat Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei.
Dominic Fritz a propus cinci amendamente, care au fost votate de către consilierii locali. Pe de altă parte, Simion Moșiu, consilier local PNL, a venit cu patru amendamente, care nu au fost aprobate. Însă s-a stabilit că acestea se refereau la diferite erori materiale din PUG, astfel că va fi pregătit un proiect de hotărâre prin care acestea vor fi corectate.
În final, noul PUG al Timișoarei a fost aprobat, fiind votat de către 20 de consilieri locali, doi au votat împotrivă, iar unul s-a abținut.