Mai multe gospodării din orașul Sânnicolau Mare sunt fără căldură și apă caldă, după ce a fost sistată furnizarea gazului pe parcursul zilei de joi. Primarul spune că a aflat din presă despre această situație, autoritatea locală nefiind informată oficial de furnizor.
Pe parcursul zilei de joi, întreg orașul a fost fără căldură și apă caldă: locuitori, spital, grădiniță și primărie. În noaptea de joi spre vineri, furnizarea gazului a fost reluată, însă doar la spital, la grădiniță și la o parte din locuitorii Sânnicolaului Mare.
„Lucru trist e legat de faptul că nu am primit comunicări oficiale de la cei care ar fi trebuit să facă acest lucru. Am aflat din presă că se va opri timp de 48 de ore gazul în Sânnicolau, am luat legătura cu domnul subprefect Ovidiu Drăgănescu și singura comunicare, cel puțin până ieri seară, am primit-o de la prefectură. Spitalul a rămas fără gaz. Cu o seară înainte de sistarea furnizării gazului, doamna manager nici nu știa că spitalul va rămâne fără gaz, pentru că eu, după ce am primit adresă de la prefectură, am încercat să anunț pe toată lumea. A fost un deranj, pe de-o parte, că rămâi în prag de iarnă fără gaz, dar aici trebuie să fim și noi înțelegători că fiind o conductă spartă trebuia reabilitată, dar la partea de comunicare s-au mișcat mizerabil cei care trebuia să comunice aceste sistări de furnizare de gaz. La grădiniță, seara, cu o zi înainte de sistarea gazului (n.r, 17 noiembrie), nu știam dacă să chemăm copiii la grădiniță sau nu, a doua zi la fel, nu am știut dacă vor veni sau nu copiii la grădiniță. Ulterior am aflat că reparația conductei, de fapt, trebuia să dureze în jur de 10 ore, adică de la 8 până la ora 20, iar diferența – de seara de la ora 20 până a doua zi noaptea și-au luat-o cei de la EON sau Distrigaz, nu știu care dintre ei, să aibă timp să repornească toate contoarele din oraș.”, a declarat primarul Dănuț Groza.
În oraș se lucrează, la această dată, pentru ca în toate locuințele să fie reluată furnizarea gazului. „Mă aștept în continuare la furnizorii de servicii publice să comunice, măcar să ne informeze, populația să știe, instituțiile, fiecare să fie anunțat din timp să își ia măsuri ca să poată trece cu bine peste această perioadă de sistare a furnizării gazului. Și cei cu gazul, și cei de la Enel se comportă ca și cum ar fi stat în stat și nu ai cu cine să comunici.”, a mai spus primarul orașului.
Problemele cu furnizarea gazului în localitate sunt vechi și au legătură cu deja celebra conductă ciuruită din zonă.
„Este acea conductă de gaz. Furnizorul nostru de gaz e Petromul de la Șandra, iar acea conductă e foarte veche și nimeni nu își asumă, din păcate, să o reabiliteze. În contextul acesta, chiar de anul trecut am început discuțiile, împreună cu președintele consiliului județean, acum o lună am avut o întâlnire cu directorul general Transgaz, la consiliul județean, și deja suntem în discuții avansate să reușim să prelungim magistrala națională de gaz care să ajungă și în zona Sânnicolau, Jimbolia și la Deta, pentru că tot colțul acesta de vest din județul Timiș – noi nu suntem racordați la magistrala de gaz, ci de la sondele Petrom. La Deta deja anul trecut a fost o problemă că nu mai aveau suficient gaz să furnizeze în zona respectivă. Facem demersuri să reușim să prelungim magistrala de gaz să ajungă în cele trei zone ale județului, astfel încât, pe de-o parte, cei care suntem branșați la gaz să nu avem probleme să rămânem fără gaz, iar pe de altă parte, localitățile din împrejurimile Sânnicolaului își doresc și ele gaz. Neavând magistrală, neavând debit de gaz, ele nu primesc această aprobare. Îmi pun speranțele să reușim să facem acest lucru.”, a explicat Dănuț Groza.
La Sânnicolau mare a fost închis sistemul centralizat de termoficare în urmă cu aproape 10 ani. Toate instituțiile și locuitorii au centrale proprii de gaz.