Isteria uleiului și a produselor alimentare de bază nu a cuprins și zona de vest a țării. Reprezentanții marilor retaileri spun că nu au informații potrivit cărora în județul Timiș să fi existat probleme cu stocurile de marfă sau cu lipsa unor produse de pe rafturile magazinelor.
Panica unei eventuale scumpiri accelerate a prețurilor la ulei, făină sau zahăr a golit rafturile mai multor supermarketuri din București, Constanța, Iași, Suceava sau Târgu Jiu, notează presa națională. Din acest motiv, unele magazine au decis să limiteze vânzarea acestor produse alimentare. Potrivit reprezentanților Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, situația nu se regăsește și în partea de vest a țării.
„Nu avem informații că au existat astfel de probleme în zona de vest sau în județul Timiș. Nu a fost neapărat o anumită zonă geografică. Punctual, temporar au apărut în unele magazine aglomerații și cereri excesive care puneau cumva în pericol ritmicitatea la raft. Exista marfă, dar din cauză că într-un timp scurt cererea se concentra pe acel produs exista pericolul să rămână acele rafturi goale și problema era că, pe lângă cei care cumpărau în exces, existau și cei care cumpărau în mod normal și care era corect să poată să găsească respectivul produs. Acesta este motivul pentru care, în anumite momente, magazinele au avut această recomandare: să poată lua niște măsuri administrative în care cineva nu putea cumpăra într-un super exces un anumit produs, pentru că limita era una foarte rezonabilă.”, a declarat George Bădescu, președintele AMRCR.
Panica la rafturi s-a creat după situația de săptămâna trecută cu carburanții. Românii au format cozi la benzinării, tot de teamă că prețurile la benzină și motorină vor crește brusc. Ministrul Energiei a dat asigurări că aceste informații sunt false.
„Dacă vă uitați, exact acum doi ani am avut o situație comparabilă; atunci a început starea de pandemie. Și atunci, în primele zile, când lumea se confrunta cu un fenomen cu care nu se mai confruntase practic niciodată, a existat o situație psihologică. Acum, la doi ani după, când cu toții ne așteptam să luăm un moment de respiro, iată că ne confruntăm cu o nouă situație care nu s-a mai întâlnit de foarte mult timp în Europa. Și de aceea probabil că există această vulnerabilitate psihologică asupra oamenilor care practic de doi ani trăiesc într-o circumstanță pe care nu au mai întâlnit-o, practic, anterior.”, a mai spus George Bădescu.
Potrivit președintelui AMRCR, în acest moment nu sunt probleme legate de stocuri sau de desfășurarea normală a activității magazinelor.
Foto: moldova24.info